RUG en containerverhuurder steggelen over voorwaarden, communicatie en kosten

studenten containers

Er is gesteggel tussen de RUG en Rizoem, de partij die containers op Suikerunieterrein verhuurt aan studenten. Van tevoren zijn volgens de universiteit afspraken gemaakt, die niet volledig worden nagekomen. Rizoem heeft daar een ietwat andere lezing op.

Rizoem bouwt een soort mini-Bijlmer met wooncontainers op het Suikerunieterrein, pal naast de ringweg. Deze containers worden niet verhuurd als studio’s of appartementen, ondanks dat ze van alle gemakken zijn voorzien. Maar als hotelkamers voor langere termijn, net als Student Hotel.

Geen huur, maar bruikleen

Deze constructie moet omdat permanente bewoning op dat gedeelte van het terrein niet mag. En omdat op deze manier de woning niet onder het puntensysteem valt, waardoor de verhuurder vrij is om te vragen wat hij wil. In dit geval is dat 495 euro per maand. Dat is inclusief alles, zelfs meubels.

Pas in mei is de deal concreet geworden, mede dankzij de financiering van zes ton van de gemeente. Rijkelijk laat, en dat heeft gevolgen. Studenten die zich hebben ingeschreven voor de containers krijgen in eerste instantie te horen dat ze tussen 4 september en 1 oktober erin kunnen.

Noodopvang voor noodopvang

Later blijkt dat het rond 1 oktober wordt. Gister melden studenten dat de containers pas tegen 1 november worden opgeleverd. Uit navraag bij Rizoem blijkt dat niet te kloppen. In de eerste week van oktober zit iedereen in zijn container, mits er geen gekke dingen meer gebeuren.

Gelukkig, want de huurders zitten nu in een moeilijk pakket. Rizoem heeft uit billijkheid, zeggen ze zelf, geregeld dat er noodopvang is. De eerste optie zijn de containers langs het Damsterdiep. Die staan leeg. Met eigenaar Nijestee en beheerder Carex wordt een deal gesloten.

Slapen in klas met 20 anderen

In Vinkuizen worden op dit moment drie klaslokalen schoongemaakt. Dat wordt de tweede optie. Daar kunnen tachtig huurders van Rizoem tijdelijk terecht. Moeten ze wel met tot twintig man in één lokaal slapen en daar 375 euro per maand voor lappen. “Het is wat het is, we doen ons best.”

Studenten kunnen sinds gisteren in de tijdelijke huisvesting aan het Damsterdiep. Ook daar moeten ze dokken voor de tijdelijke opvang, die minimaal een maand duurt. Behoorlijk wat zelfs. De studenten krijgen een mail van Rizoem met de opsomming van de kosten.

585 euro eem aftikken nou

Vijftig euro voor contract- en administratiekosten. De borg bedraagt 250 euro en de bruikleensom is 175 euro per maand, inclusief gas en elektra. Maakt samen 475 euro voor een maand wonen in de container. Af te tikken bij beheerder Carex. Maar daar blijft het niet bij.

De huurders worden verplicht om voor 110 euro voor de eerste maand een bed te huren van Rizoem. Dat maakt al 585 euro voor de eerste maand. Duurt het verblijf in de noodoplossing langer, dan kost de bedhuur 25 euro per week. Geen bed huren, is geen container huren.

Mailtje van RIzoem

Mazen in de wet

In de mail die studenten ontvangen over de verplichte huur van het bed, staat letterlijk dat het geld alleen voor het bed is. Dick Janssen, partner bij Rizoem, beweert dat er echter ook schoonmaakkosten in verrekend zijn. “We willen de containers wel schoon opleveren.”

Dat is mooi, dat hoort zelfs zo, maar de kosten voor een object schoon opleveren zijn natuurlijk niet voor de nieuwe huurder. Dat is een beetje vreemd. Sterker dat is bij wet geregeld, als het over verhuur gaat. Maar hier gaat het om bruikleen en dan zijn er ineens heel veel mazen.

Orders niet opvolgen is geen huisje

Tot slot wordt de huurders duidelijk gemaakt, op vrij dwingende toon, dat ze voor 1 september de eerste maand huur en de borg voor de Suikerunie moeten overmaken. Bij elkaar een bedrag van 1000 euro. Doen ze dat niet, dan geen huisje. Dat de contracten nog niet klaar zijn, deert niet.

Huurders benaderen ons en weten niet wat te doen. Ze hebben het gevoel gegijzeld te worden door de eisen van Rizoem. Sommigen reppen zelfs over maffiapraktijken, inclusief intimiderende telefoontjes van de verhuurder. Niet best voor een oplossing die de RUG actief promoot.

RUG is not amused

Dat vindt de Universiteit overigens zelf ook. Woordvoerder Jorien Bakker reageert enigszins verbolgen als ze wordt geconfronteerd met deze bevindingen. “Dit gaat tegen de afspraken met Rizoem in. Studenten mogen niet opgezadeld worden met extra kosten voor het bed.”

De tijdelijke noodopvang aan Damsterdiep

Ook de contractkosten zijn, volgens de RUG, niet conform de deal. Maar volgens Rizoem is er niks vreemds aan. “Het zijn geen verboden bemiddelingskosten. Want we verhuren niet, het gaat om bruikleen, dat is heel wat anders.” Klopt juridisch gezien. In de praktijk is het mweh.

RUG versus Rizoem

Daarom stelt de uni dat het niet mag. Wettelijk misschien, maar er is anders afgesproken met Rizoem. Terecht: want komt toch neer op hetgeen waar wij al jaren met boze pen over publiceren. Met dien verschillen dat het nu niet een louche makelaar is, maar Rizoem, met steun van de RUG.

Volgens Rizoem zijn er over deze onderwerpen helemaal geen afspraken met de RUG gemaakt. “We moeten ons aan de wet houden, dat zeker. En we doen er alles aan om die studenten in nood te helpen. Dat gaat vaak niet ideaal en daar komen kosten bij kijken. Die rekenen we door.”

Toch geen verplicht bed

“Maar er is niet gesproken over contractkosten, bedkosten en meer van dat.” Welles, zegt de RUG. Nietes, meldt Rizoem. En zo weten studenten nog steeds niet waar ze aan toe zijn. Tot vandaag. Want Rizoem verklaart dat ze de verplichting van het bed afhalen. Huren mag, hoeft niet.

Heel goed, want voor een paar tientjes koop je een luchtbed, en voor honderd euro een compleet bed met matras, deken, hoeslaken, alles. En dan is die helemaal van jezelf. Ook het gedoe met het contract wordt opgelost, al is nog niet duidelijk hoe dat precies geregeld moet worden.

Hou wordt met die contracten?

Volgens Rizoem zijn de contracten al opgesteld, maar liggen ze nu bij de vertaler. “Het zijn toch allemaal internationale studenten, die kunnen geen Nederlands, daarom gaan we alles vertalen naar Engels.” Wanneer de contracten precies klaar zijn, weet Dick van Rizoem niet.

Wel is zeker dat de deadline om de duizend euro te dokken nog gewoon op 1 september staat, met of zonder contract. “We doen ons best”,  luidt het verweer van Rizoem. “En ze hebben wel al een soort van voorstel gehad.” Maar daar hebben studenten weinig aan.

RUG: Rizoem moet beter handelen

Die moeten gewoon duizend piek betalen tegen voorwaarden die ze nog niet exact kennen. Voor een contract dat ze niet hebben. Heurt niet zo. En ook daar is de RUG het mee eens. Jorien: “We zitten erboven op. Ook op die contracten. Dat moet anders. Maar we kunnen niet alles tegelijk fiksen.”

Volgens Jorien heeft de RUG Rizoem al wel gesommeerd om beter en duidelijker te communiceren met de huurders. Dat gaat niet alleen om de gebrekkige en warrige informatievoorziening, maar ook om de toon die het bedrijf aanslaat in mailtjes. En om de vreemde kostenposten.

“Alles wordt opgelost”

Rizoem heeft daar dus inmiddels deels op geacteerd, wordt duidelijk als we vanochtend een rondleiding krijgen. “We hebben de verplichting van de bedhuur afgehaald. Want dat is verboden koppelverkoop. En wat betreft de contracten en het geld: dat gaan we oplossen met de huurders.”

De containers zien er overigens prima uit. Worden geen paleisjes, en 495 euro is veel geld. Maar ze zijn strak afgewerkt, zitten prima in de verf, er is stroom, wifi wordt geregeld en alle containers krijgen een eigen balkonnetje. En douche, keuken, en poepen voor jezelf is ook fijn.

 

Psst, hier meer afleiding: