RUG krijgt voor het eerst in 405-jarig bestaan een vrouw als rector magnificus

RUG

Ja, ja, de eerste vrouwelijke rector en tweede vrouwelijke bestuurder ooit in 405 jaar Rijksuniversiteit. Cisca Wijmenga kan het op d’r cv kalken. Nou ja, bijna dan. Binnenkort wordt het pas officieel.

Dan is het Rector Magnificus Wijmenga. Klinkt chique, niet? Is het ook wel. Want naast een bestuurlijke functie, onderdeel van het College van Bestuur, is ze dan ook een beetje het gezicht van de RUG. In ieder geval voor vier jaar.

Dikke baas

Dikke baas dus, die Cisca. En ook niet verrassend dat zowel de Raad van Toezicht, het college van Decanen én de Universiteitsraad wel enthousiast worden van de hoogleraar humane genetica.

Ze heeft namelijk al heul wat achter haar naam staan binnen de Academische wereld. Zo sleept ze in 2015 een Spinozapremie binnen, de hoogst haalbare wetenschapsprijs in Nederland. En sinds vorig jaar is ze ook nog ’s Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Grrrrrr.

Nog een verandering

Kortom: prima keuze, zo lijkt het. En trouwens ook niet de enige verandering binnen het bestuur van de RUG. Jan de Jeu treedt af als financiële man en wordt opgevolgd door Hans Biemans. Prima vent, als we de RUG mogen geloven.

Beide bestuursleden beginnen op 1 september. Succes d’r mit!

Psst, hier meer afleiding: