RUG voert herkansingsbeleid op basis van wantrouwen: eerlijke studenten de dupe

De geüpdatete regels van de RUG

Stel je voor. Je bent een eerlijke student die zijn of haar steentje wil bijdragen in deze coronapandemie. Je houdt je netjes aan de regels van ome Hugo en volgt de adviezen (lees: regels) van de universiteit op.

Probleem is alleen dat die respectabele instelling grote gevolgen kan hebben voor je studie. De regel is namelijk dat je thuis dient te blijven bij welk symptoom van Covid-19 dan ook. Plus je dient je te laten testen. Prima natuurlijk.

Examenreglement

Maar stel, dit overkomt je op de ochtend van een tentamen waar je weken met bloed, zweet en tranen voor geleerd hebt. Dan kun je dat tentamen dus niet maken. Ook al voel je je eigenlijk goed genoeg wel naar de uni te komen. Het is niet zo dat je met 40 graden koorts op bed ligt.

Maar de regels zijn ook duidelijk en je wil geen verspreider worden. Gevolg: je moet de herkansing doen. Voor het tentamen waar je net weken voor gestudeerd hebt. En je hebt dan dus maar één kans (over). Want ziekte is geen reden voor een extra herkansing. Staat duidelijk in het examenreglement.

Drempel hoog, prijs hoog

Toch zou je denken dan zoiets als een wereldwijde pandemie zou kunnen leiden tot onorthodoxe uitzonderingsmaatregelen – tot een beleid dat de drempel om je aan de regels te houden niet zo hoog maakt. Want de prijs is ook hoog. En dat voelt aan alle kanten niet ok.

Nu is ergens de kant van de RUG ook wel te begrijpen. Want misbruik ligt op de loer. Toch is de enige constatering dat er wederom beleid gemaakt op basis van wantrouwen. Studenten ontvingen het afgelopen jaar tientallen mails waarin de uni zich ernstige zorgen maakte over misbruik en fraude bij online tentamens. Weer dat wantrouwen.

Grote vraag is natuurlijk welke student zich in hemelsnaam aan deze regel gaat houden? Het studiejaar op de kop gooit voor een niesbui. Het antwoord laat zich met de huidige reglementen raden: helemaal niemand.

De RUG heeft kennis genomen van dit artikel en voelde zich niet genoodzaakt erop te reageren.

Psst, hier meer afleiding: