RUG zakt iets in top 100 beste uni’s van de wereld. Maar nog steeds keurig met 66ste plek en na Utrecht beste van NL

Elk jaar brengt de Shanghai Ranking de top honderd van beste universiteiten wereldwijd uit. Zo ook vandaag weer. Met slecht en goed nieuws voor de RUG.

Eerst maar eem het zuur: de uni in Stad is gezakt op de ranglijst. Niet heel hard, maar toch twee plekjes lager op spot 66. Het goede nieuws is dat Groningen nog steeds in de top honderd staat en volgens de ranking na Utrecht (plek 54) de beste universiteit van Nederland is. De derde is Rotterdam, op plek 87. Leiden valt dit jaar voor het eerst sinds lange tijd buiten de top honderd.

De top tien wordt, zoals altijd, gedomineerd door Engelse en Amerikaanse universiteiten. De top drie is zelfs volledig Amerikaans met Harvard als lijstaanvoerder.

Factoren

De lijst wordt elk jaar opgemaakt op basis van verschillende variabelen, zoals het aantal artikelen dat onderzoekers in wetenschappelijke tijdschriften publiceren, het aantal onderzoekers dat wordt aangehaald door andere wetenschappers, het aantal in paspoort handelende medewerkers en de kwaliteit van de koffie. De laatste twee zijn een grapje, de rest is ernst.

Psst, hier meer afleiding: