Russische winkel in Stad helpt Oekraïne. Maar wordt tegelijk belaagd: “Rot op met je Russische producten”

Foto van Google Straatkijk

De oorlog kent alleen maar slachtoffers. Aan Oekraïense kant. Maar ook in Rusland waar de bevolking hard wordt geraakt door de sancties en leeft onder het juk van de toenemende repressie van een dictator. In deze barre tijden is het juist daarom hartverwarmend om te zien dat Russen Oekraïne te hulp schieten, zoals Olga Chamova, eigenaresse van de Russische specialiteitenwinkel Vjatka in Stad. Wat het dan weer wrang maakt, zijn de verwensingen die ze van Groningers krijgt. Alsof zij de oorlog is begonnen.

In de winkel aan de Nieuweweg staan een aantal dozen. “Daar kunnen mensen lang houdbaar voedsel in stoppen”, vertelt Olga aan de vrienden van OOGTV. Dat voedsel kan zelfs in de winkel gekocht worden en direct in de doos worden gespot. “Dan krijgen de klanten bij het afrekenen een fikse korting”, aldus Olga. “Daarnaast krijg ik binnenkort verschillende Georgische wijnen als donatie binnen. De verkoop, en dus de opbrengst, van deze wijnen zal volledig naar de vluchtelingen gaan.” Mooi werk, want kan uit eigen ervaring vertellen dat Georgische wijnen verdomde lekker zijn. Zoeter dan de Europese.

“Het is heel triest wat nu gebeurd”

In samenwerking met een Oekraïense vrouw uit Groningen heeft Olga de actie woensdagochtend opgezet. “Zij is een inzamelingsactie gestart. Wij leveren de producten aan haar, waarna zij in een busje of auto richting de grens met Oekraïne rijdt om de spullen daar af te geven.”

Net als bijna iedereen gruwelt Olga van de oorlog. “We zijn allemaal mensen. En het is heel triest wat er nu gebeurd. Zoveel mensen die nu op de vlucht zijn, die slachtoffer zijn van het geweld.”

“Rot op met je Russische producten”

De oorlog raakt de onderneemster ook rechtstreeks. Tegen het Algemeen Dagblad vertelt ze dat ze mailtjes krijgt met nare verwensingen. Zoals: “Rot op met je Russische producten”. Olga zegt dat ze de mailtjes niet eens meer leest. Negeren is misschien ook het beste. Maar dat lukt niet altijd. Zo stapten afgelopen week ‘rare figuren’ haar winkel binnen om haar te vertellen wat ze van de oorlog in Oekraïne vinden.

Niet leuk. En reden voor de politie in Stad om de winkel in de gaten te houden. Olga tegen het AD: “Afgelopen week zijn een paar agenten de winkelen binnengelopen, om te vragen hoe het gaat. Ze hebben toen ook gezegd de boel wat vaker in de gaten te houden, de komende tijd. Dat vind ik heel fijn.”

Psst, hier meer afleiding: