Rutte kondigt versoepelingen aan: avondklok verleden tijd en terrassen mogen zeer beperkt open

Een Gronings terras aan de Verlengde Grachtstraat 

Eerst wel, toen niet en nu toch: per 28 april komen er versoepelingen. Belangrijkste is daarbij het afschaffen van de met name in studentenstad Groningen gehate avondklok. Die loopt af op 28 april om 04.30 uur in de ochtend. Maar er zijn ook eindelijk versoepelingen te melden voor winkels en horeca.

De terrassen mogen weer open! Maar hoe blij horecaondernemers daarmee zijn is de vraag. Tafels en stoelen mogen van 12:00 uur tot 18:00 uur weer naar buiten. Op die terrassen mogen maximaal 50 mensen per terras zitten. “Het is een eerste stap en het is goed dat we die kunnen nemen,” aldus demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond tijdens een persconferentie over versoepeling van de coronamaatregelen.

Maximaal twee aan een tafel

Aan één tafel mogen maximaal twee mensen zitten, tenzij iedereen tot hetzelfde huishouden behoort. Tafels moeten op anderhalve meter staan. Als er zogenaamde kuchschermen zijn hoeft die laatste regel niet gehanteerd te worden. Reserveren is wel noodzakelijk, maar dat mag ook ter plekke.

Spontaan winkelen kan weer

Een afspraak in niet essentiële winkels is niet meer nodig, Wel geldt nog een maximum aantal bezoekers per ruimte. Kleine winkels mogen vanaf 28 april spontaan maximaal twee mensen per verdieping toelaten, voor grote winkels geldt een maximum van één klant per 25 vierkante meter. Een mondkapje blijft verplicht.

Eén dag in de week naar de uni

En dan het onderwijs. Vanaf 26 april is er weer vaker fysiek onderwijs mogelijk in het hbo en op universiteiten. “Eindelijk weer”, aldus Rutte. Maar meer dan een dag per week zal dat voorlopig nog niet zijn.

Psst, hier meer afleiding: