Sarèl (21) kickbokst vier jaar en gaat nu al voor wereldtitel

Zijn we straks een Groningse topsporter rijker? Zou zomaar kunnen. Sarèl de Jong  kickbokst nog maar vier jaar en gaat morgen voor de wereldtitel in Martiniplaza. Maar of ze nou wint of niet, ’t is sowieso een baas.

Wie door haar verzameling instagram-foto’s scrollt, ziet het direct: Sarèl is een beest. Gespierde armen, blik op standje gefocust en afgetrainder kan haast niet. Jep, ’t is een echte, kan niet missen. En ook nog geboren en getogen in Groningen.

Twaalf trainingen per week

“Ja, da’s wel een nuchtere hoor”, zegt Denis van der Giessen, trainer van Sarèl. “Maar ook een hele leuke en aardige meid.” Sarèl zelf is niet bereikbaar, want richt zich op dit moment puur op de wedstrijd. En terecht. Er wordt tenslotte gevochten om de wereldtitel in Martiniplaza.

Volgens Denis heeft de jonge kickbokser er sowieso veel voor moeten laten: “Uitgaan doet ze nauwelijks. En ze traint twee keer per dag, zes dagen in de week.” Daar kan het gros van alle jongelui een dikke punt aan zuigen, en dan heeft ze ook al een hbo-opleiding afgerond. Typisch gevalletje: je shit goed voor elkaar hebben. Lekker hoor.

Maar zulke toewijding is misschien ook wel nodig om de echte top te halen. “En talent”, vult Denis aan. “Maar dat zit bij Sarèl wel goed. Ze vecht pas vier jaar, maar ik zei vanaf het begin af aan al dat ze een hele grote gaat worden. Daar sta ik nog steeds achter.”

De wereldtitel

Over de partij van zaterdag zegt de trainer het volgende: “Fifty-fifty. Sarèl is zeer getalenteerd, maar is eigenlijk nog maar een rookie. Haar tegenstander vecht al vanaf kleins af aan en heeft meer dan honderd wedstrijden achter haar naam. Sarèl dertig.”

Toch zou ze het zomaar kunnen redden, want volgens Denis zijn padawan een waar talent en beschikt ze over een topconditie. Kortom: het wordt retespannend. Die spanning voelt ze zelf ook, vertelt Van Der Giessen. “Al is dat over zodra ze die ring instapt, hoor.”

En ook al wint ze de pot niet: Sarèl is een baas. De wereld van de vechtsport is nog steeds een door mannen gedomineerd terrein en vrouwen zoals zij zijn een voorbeeld voor de jongere generatie. “Je ziet het al bij de jeugd”, zegt Denis. “Daar is al bijna de helft vrouw.” Goeie zaak. Toppers als Sarèl dragen daar zeker aan bij.