Schandalig van RUG, gemeente en Hanze: 300 euro per maand om met 29 anderen in een tent te slapen

student

Foto van Joram Krol

Toegegeven: er slapen nog geen (internationale) studenten op straat. Ook bij Simplon is het rustiger dan voorgaande jaren, net als bij Camping Stadspark. Komt omdat de RUG, Hanze en gemeente Groningen tal van noodvoorzieningen hebben getroffen om studenten op te vangen. Maar die noodvoorzieningen zijn behoorlijk schandalig. En dan drukken we ons nog mild uit.

Bij de Aclo op Zernike komt een tentenkamp voor studenten die nog geen kamer hebben. Er worden morgen drie grote tenten neergezet waarin dertig studenten per tent kunnen slapen. Een tent voor dertig jongens, een tent voor dertig meiden, en een gemixte tent. In de tenten zijn, behalve de bedden, amper voorzieningen aanwezig. Poepen, plassen en douchen moet bijvoorbeeld in de kleedkamers van de Aclo. Net als op de camping met je toilettas en wc-rol onder de arm naar de douche waggelen.

300 euro voor een fucking nachttent

Er zijn ook geen keukenfaciliteiten. Ook worden er geen maaltijden aangeboden. Studenten zijn voor eten aangewezen op het Sport Café op Zernike waar je voor dik geld een maaltijd kun kopen, of op de supermarkten in de buurt. Kun je mooi eten kopen dat je ’thuis’ niet kunt warm maken. Ondanks deze gebrekkige voorzieningen en slapen met 29 anderen in één tent, vraagt At Home in Groningen 12,50 euro per nacht voor de eerste week. Daarna wordt het iets goedkoper, maar hoeveel exact is niet bekend.

Jorien Bakker, woordvoerder van de RUG, denkt dat de tweede week misschien 2,50 euro goedkoper is. En de week daarna weer 2,50 goedkoper. Maar het is niet zo dat de tent na vijf weken gratis is. Jorien: “We gaan er vanuit dat eind september iedereen een kamer heeft gevonden en dat we het kamp kunnen opdoeken.” Tussen hoop en realiteit zit een wereld van verschil, dat beseft Jorien ook, maar laten we voor het gemak meegaan in de prognose van de RUG. Want drie weken of anderhalve maand, het blijft schandalig.

RUG, Hanze en gemeente zijn de schaamte voorbij

Dat betekent dat studenten ongeveer drie weken in de tent zitten. Hoewel, de tenten zijn alleen ’s avonds en ’s nachts toegankelijk. Overdag zitten ze op slot en moeten de studenten elders bivakkeren in een duur koffiezaakje, of bij vrienden. Doet er niet als het maar niet in de tent is. Komt dus neer op ongeveer 300 euro per maand voor een fucking tent waar je met 29 andere mensen in snurkt, waar je niet kunt poepen, plassen of douchen, waar je geen eten kunt klaar maken en waar je alleen na 18:00 uur in kan.

Kanonne hé. Dat zijn prijzen waar zelfs de grootste boeven in de Groningse kamerwereld zich voor zouden schamen. Prijzen die ook absoluut niet door de toets van het wettelijke puntensysteem komen. Maar de RUG, Hanze en gemeente doen het, onder de noemer At Home in Groningen, gewoon. En erger, ze zijn er ook nog een beetje trots op. Jorien: “Ze hebben tenminste een dak boven hun hoofd. We schieten er zelf bij in. En in andere steden is niks geregeld.” Als Joshua Camera dit zegt als excuus voor bizarre prijzen, is Stad te klein.

Kleine kamer op een boot voor 1300 euro!

Maar de gemeente, Hanze en RUG hebben poep aan nette opvang voor studenten. Gelukkig heeft At Home in Groningen ook nog een ander ijzer in het vuur voor de kamernood: de hotelboot in het Eemskanaal. Op de boot zijn 49 cabines voor studenten die geen huisje kunnen vinden. Er kunnen per cabine twee personen slapen, waardoor de hotelboot een capaciteit heeft voor 98 studenten. Correctie: voor 98 hele rijke studenten. Want een nachtje op de boot kost maar liefst 42,95 euro! Dat is per maand 1300 euro!

Is weliswaar inclusief ontbijt, lunch en avondeten, maar amai: 1300 euro per maand. En je kunt ook niet zeggen: laat dat eten dan maar zitten. Dan gaat de hele deal niet door. Voor dat geld huur je een dikke woning voor in Groningen. Maar deze studenten krijgen voor die euro’s een kleine cabine die ze moeten delen met iemand anders. Het is een gotspe. Volop studenten lokken naar Groningen omdat het hier zo leuk en goed studeren is en ze dan voor de keuze stellen: op straat slapen of voor een vermogen in een fucking tent of op een boot.

Psst, hier meer afleiding: