Schuiling steunt Halsema, maar vindt het te vroeg om terrassen te openen: “Besmettingen moeten eerst dalen”

terrassen
De halve Grote Markt was een terras afgelopen zomer

Een terrasje pakken in Groningen zit er voorlopig nog niet in. Ook niet als middel om de drukte in parken te verspreiden. Koen Schuiling, burgemeester van Groningen, zien geen ruimte de terrassen op korte termijn te openen.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam zei in de tv-talkshow Beau dat ze “liever mensen geordend op een terras ziet zitten, dan met duizend mensen in het Vondelpark.” Volgens haar is drukte met mooi weer niet tegen te gaan. “Op de terrassen kan het nog in goede banen worden geleid.” Ook de burgemeesters van Rotterdam, Den Haag en Utrecht steunen de oproep van Halsema om te versoepelen.

Ook in Groningen stroomt het Noorderplantsoen ramvol zodra het een beetje lekker weer is. Mede omdat er verder niks te doen is voor de grote groep jongeren in Stad. Dat constateert Schuiling ook, die daarom de oproep van zijn collega steunt. Hij stelt daar echter wel een belangrijke voorwaarde aan vast.

Versoepelingen? Ja, maar alleen als het verantwoord is

“Zolang het maar op een verantwoorde manier gebeurt. Wat dat betreft hanteert ze hetzelfde standpunt als het Veiligheidsberaad. Het lijkt wellicht of zij iets anders zegt dan het kabinet, maar dat is niet het geval. Want wat is verantwoord? Het aantal besmettingen moet afnemen en volgens het RIVM moet het kunnen.’’

De noordelijke burgemeesters sluiten zich aan bij het standpunt van het Veiligheidsberaad, waarin de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s zitten. Deze stelt “stapje voor stapje versoepelingen, afhankelijk van de stand van zaken van de vaccinatie en de epidemiologische toestand”, bij mondde van Hubert Bruls, voorzitter van het beraad en burgemeester van Nijmegen bij Omroep Gelderland.

Poll op Facebook: iedereen wil terrassen open

Door Frank von Hebel –artikel is ook gepubliceerd op Dvhn.nl

Psst, hier meer afleiding: