Scoren voor de bühne: PvdD wil Rammstein zonder rook. Maar over een echt milieuprobleem in Stad hoor je ze niet

“Oh mijn God, dat moeten we niet hebben,” was volgens RTV Noord de eerste reactie van Partij voor de Dieren-raadslid Janette Bosma toen ze doorhad hoeveel zwarte rook Rammstein bij een gemiddeld concert de lucht in spuwt. “Dat Rammstein komt is prima. Maar zo veel luchtvervuiling, dat willen we niet.”

Rammstein maakt een groot en vooral spectaculair feest van elk concert en gaat dat op 6 juli 2023 in Groningen doen. Met raggende gitaren en gierende kettingzagen, een hoop vuurwerk en absurde kledij. Hoort er allemaal bij. Dat maakt de shows legendarisch en geliefd. Maar het heeft ook nadelige effecten. Zo becijferde de gemeente Nijmegen dat per concert van Rammstein 5 kilo stikstof vrijkwam.

Een Rammstein-concert is 0,00000273 % van de stikstofuitstoot

Dat lijkt veel. Maar eem ter vergelijking: in 2019 kwam de volledige stikstofuitstoot van verkeer, veeteelt en al die andere bronnen kwam in Nederland neer op 183 miljoen kilo. Daar kun je dus dik 36 miljoen Rammstein-concerten voor geven. Anders gesteld: een concert van Rammstein is goed voor 0,00000273 procent van de stikstofuitstoot in Nederland.

Raadslid Bosma, van coalitiepartij PvdD, ziet liever dat Rammstein komt optreden zonder ‘overmatige uitstoot’. Daarmee wil het raadslid het breder trekken. Het gaat haar vooral om het beschermen van flora en fauna. “Het kan een even leuk feest worden zonder deze overlast. Ik denk niet dat het minder leuk wordt als je de zwarte rook weghaalt. Dit is echt iets wat we moeten overleggen met wethouder Manouska Molema en de organisatie.”

Wijzen naar een fakkel terwijl Stad in brand staat

De dierenpartij heef de facto uiteraard gelijk. Maar het is met oog op uitstootverhoudings niet eens spijkers zoeken op laag water, maar in een drooggevallen rivierbedding. Het is makkelijk scoren voor de bühne. Symboolpolitiek van de bovenste plank. Vooral omdat wel wat andere en veel grotere zaken spelen als het gaat om de duurzame wereld in Groningen waar Partij voor de Dieren niet naar omkijkt.

Wat te denken van bijvoorbeeld het grootschalige gesjoemel met energie-indexen op huurwoningen in Stad. Duizenden woningen (en vermoedelijk veel meer) staan als zeer zuinig in de boeken, waar de huurders fors voor betalen, maar zijn dat in de praktijk niet. Daardoor is het energieverbruik en dus de uitstoot van schadelijke stoffen, waaronder stikstof (slecht voor lokale natuur) en Co2 (opwarming aarde), in Stad veel groter dan de cijfers doen vermoeden.

Hypocriet is het

Dat is pas echt slecht. Dat gaat jaar in jaar uit ongemoeid door. Daarbij valt de uitstoot van Rammstein in het niks. Alsof je een frikandel in de gymzaal gooit. En daardoor betalen erg veel Stadjers elke maand veel te veel huur aan pandjesbazen, die slapend rijk worden van het gesjoemel over de rug van het klimaat, en dan moeten de huurders ook nog ziek veel aftikken aan gas omdat die wonings dus niet energiezuinig zijn, wat wel zo wordt gebracht.

Keer op keer is dat een economisch en milieudelict waar gevangenisstraf op staat. Maar daar hoor je Partij voor de Dieren niet over. Daar stellen ze green vragen over. Daarover trekken ze niet aan de bel in de media. Het woord energie-index komt zelfs welgeteld nul keer voor in het programma en wordt niet genoemd op de site van de lokale tak. Misschien is het te ingewikkeld, te technisch en trekt het minder aandacht dan Rammstein en is het daardoor politiek minder interessant, maar hypocriet is het.

Psst, hier meer afleiding: