Groningse vormgever maakt van Nederland een metrokaart

Nederland heeft een van de meest gecompliceerde wegennetwerken van de wereld. Ja, ja, met zo’n 215 kilometer file per avond is het geen kattenpis. Reden genoeg voor de Groningse vormgever en map geek Sebas van de Brink om het op grappige wijze in beeld te brengen.

In een artikel van NRC legt de Groningse vormgever uit, dat de metrokaart die hij gemaakt heeft van het Nederlandse wegennet niet accuraat is wat afstanden betreft. “Net zoals de metrokaart van Londen”, zegt de Van den Brink.

Sebas van de Brink houdt van digitaal breien

De felle kleurtjes, die staan voor de verschillende A- en N-wegen, maken van de kaart een vrolijk geheel. Het is bijna alsof je naar een kunstwerk kijkt in plaats van 2471 kilometer snelweg. Sebas van de Brink was ongeveer week bezig met het uittekenen en het schalen van het geheel.

De vormgever noemt het digitaal breien. Al die lijntjes, al die netwerken. Je zou denken dat het een hoop stress oplevert om dit uit te zoeken en op te tekenen. Het tegendeel is het geval volgens de Groninger. “Het is heel ontspannend om te maken.”

Vette kaart van Groningen

Naast een metrokaart van het Nederlandse wegennet, heeft de Stadjer ook een juweeltje van een plattegrond van Groningen gemaakt. Het is een versimpelde variant van Stad met alle bezienswaardigheden duidelijk uitgebeeld.

De vormgeving spant de kroon. Strak getrokken straten in de kleuren geel, paars en roze. Je wilt het bijna uitprinten en ophangen.

Afbeeldingen door Sebas van den Brink

Psst, hier meer afleiding: