‘Sexyglas’, dé oplossing om de rosse buurt in Stad weer open te gooien?

‘Sexyglas’ in Groningen

Al meer dan twee maanden zijn er geen dames van lichte zeden meer aan het werk aan de Nieuwstad in Grunn. Sekswerkers moesten, net zoals kappers, tatoeëerders en massagesalons, hun deuren per 16 maart in het slot gooien.

Ook de honderden dames in Grunn hebben hun werkplek verlaten. Sommigen van hen zijn richting familie vertrokken, in Oost-Europa of de Dominicaanse Republiek. Anderen verblijven bij familie of vrienden in Stad.

Wordt gewoon doorgewerkt

Houdt dat in dat er nul komma nul prostitutie plaatsvindt in 050 op dit moment? Zeker niet, zegt Aagje Split tegen DvhN. Split is een van de grootste kamerverhuurders in Nieuwstad en volgens haar wordt er deels gewoon doorgewerkt. Niet in de kamers, wel op straat of bij klanten thuis.

Aagje Split: “Maak je geen illusies, in de illegaliteit wordt er gewoon doorgewerkt. Hoe langer dit duurt, hoe erger dat wordt. De dames zitten in geldnood.”

Financiële hulp

De overheid schiet op papier misschien wel te hulp; sekswerkers hebben net als andere zzp’ers recht op financiële bijstand. Maar de regels zijn streng. Vraag je om steun, dan krijg je alleen je knaken als je een Nederlands bankrekeningnummer hebt en een officieel woonadres. “De meesten hebben geen van beide”, aldus Split.

En van degenen die wel gewoon aan alle eisen voldoen, zeggen sommigen ook nog ’s het geld helemaal niet te ontvangen.

1 september

Kortom, het water staat ze aan de lippen. Inmiddels zijn de kappers, massagetoko’s en nagelsalons alweer up and running. Weliswaar op aangepaste wijze, maar toch, er worden eindelijk weer wat knaken verdiend. Dat geldt echter niet voor de sekswerkers.

Zij mogen van het kabinet pas weer per 1 september achter de ramen plaatsnemen, mits de cijfers van het RIVM dat toelaten.

Sexyglas

Terecht? Daar zijn de meningen, net als bij sportscholen en sauna’s, over verdeeld. Split geeft aan dat de beroepsgroep inmiddels bereid is om actie te voeren. Ook is burgemeester Koen Schuiling uitgenodigd voor een werkbezoek, om te laten zien dat het met de nodige aanpassingen best kan.

Bijvoorbeeld met een stuk plexiglas met rode lampjes en een gat.  “Sexyglas, hebben we het genoemd”, legt de kamerverhuurder uit. “De vrouw aan de ene kant van de wand, de klant aan de andere kant, dat is het idee.” Een enigszins ludieke uitvinding, geeft ook Split toe.

“Maar ons punt is heel serieus. Waarom andere beroepen wel en wij niet? Met een paar ingrepen is ook dit werk virusvrij uit te voeren.”

Voor een uitgebreider stuk met meer quotes en een filmpje, ga naar deze pagina Dagblad van het Noorden.