Sit-in Grote Markt om solidariteit met vluchtelingen in Moria te tonen

Er vindt zondagmiddag om 14:00 een bijeenkomst plaats op de Grote Markt om solidariteit te tonen met de vluchtelingen in het Griekse Moria. Daar braken woensdag meerdere branden uit in een groot vluchtelingenkamp, waardoor veel migranten zonder onderdak kwamen te zitten.

Nederland heeft na veel wikken en wegen besloten om honderd van die vluchtelingen op te halen; 50 ouderloze kinderen en nog eens 50 kwetsbare volwassen mensen. Deze Moria-migranten gaan dan wel af van het zogenoemde UNHCR-quotum.

Het UNHCR-quotum: Nederland heeft met de VN-vluchtelingenorganisatie afgesproken dat we in totaal zo’n 2000 vluchtelingen opnemen in vier jaar tijd. Dat zijn er dus zo’n 500 per jaar. De Moria-deal houdt in dat de honderd vluchtelingen die Nederland nu opneemt, afgaan van de 500 die volgend jaar opgenomen zouden worden.

Bijeenkomst Grote Markt

Te weinig, zeggen sommige mensen, waaronder een aantal actiegroepen in Groningen. Daarom houden ze morgen een Sit-in op de Grote Markt. Om te laten zien dat ze solidair zijn met de migranten, plus om de overheid ervan te overtuigen meer te doen voor de vluchtelingen die de dupe zijn van de brand in het kamp.

In hun eigen woorden: “Wij eisen dat de Nederlandse overheid en de Europese Unie de mensen in Kamp Moria nu evacueren. Geen mens is illegaal! Wij eisen dat de Nederlandse overheid en de Europese Unie de noodzakelijke stappen zet voor een veilige toegang en de nodige materiële voorzieningen waarborgt voor alle vluchtelingen. Open de grenzen nu! Solidariteit met alle ontheemde mensen!”

Sit-in

Vorm van het protest: een sit-in. Dat betekent dat de organisatie om de anderhalve meter kruizen op de Grote Markt aanbrengt, zodat de deelnemers al zittend kunnen deelnemen aan de demonstratie. Daarnaast vragen ze iedereen een mondkapje te dragen.

Psst, hier meer afleiding: