Video | Sloeproeiers Groningen – mijn naam is ‘tweede bank stuurboord’

https://www.youtube.com/watch?v=TndZ7uuvofI&t=6s

Sloeproeien is roeien, maar dan in een sloep. Meer weerstand, minder snelheid. Sloeproeiers Groningen is een nieuwe vereniging in Stad, dus wij nemen een kijkje. Even checken of het wat is. Spoiler alert: was zwaar.

Op de Oosterkade staan we te wachten op een bootje. Draaiende camera, verwachtingen hoog gespannen. We hebben afgesproken met Matthijs, oprichter van Sloeproeiers Groningen. Het personeel van het Harbour Café sluit ondertussen de tap aan. Het is feest. De kersverse vereniging slaat vandaag een fles champagne tegen de boeg kapot. Jetzt geht’s los.

Marathon

Dan horen we iemand hardop tellen. “Der-tien, veer-tien, vijf-tien“, schelt er door de Diepenring. Enkele seconden later zien we de opgeknapte reddingssloep. Acht man sterk, plus de ‘teller’. Het watervoertuig sleept een gigantische houten garagedeur mee. Is een aanlegsteigertje, komen we achter. Na enig manoeuvreren stappen de sloeproeiers aan wal.

“Maanden zijn we bezig geweest de oude sloep op te knappen”, vertelt Matthijs vol trots. “Onze enige, dus we zijn er zuinig op.” Hij legt uit dat sloeproeien eigenlijk de marathon onder het roeien is. “Echt een duursport, zo moet je het zien.”

‘We bungelen onderaan’

We confronteren hem met de dappere statements uit de e-mail. Dus, in een kwartiertje doen jullie de hele Diepenring? “Haha, wie heeft dat gezegd”, schatert hij. “Nee, dat gaat niet lukken. Met een beetje mazzel halen we zo’n 10 à 12 km/ph”. Op de vraag hoe ze zich verhouden tot de wereldtop geeft hij eerlijk antwoord: “We bungelen onderaan.”

Helemaal niet erg. Ze zijn tenslotte pas net begonnen. Sommige leden hebben al jaren roei-ervaring, anderen zijn groen als gras. “Het gaat om het plezier”, verzekert de sportief geklede waterman me. Mooi, gaan we testen, dat plezier.

Tweede bankje stuurboord

Mijn naam wordt al snel vervangen door ‘Tweede bankje stuurboord’. Wat volgt is een waas waarin ik volledig gefocust ben op het ritme van de slag. Geen oog voor de omgeving. Af en toe verwarring door kreten als ‘strijken!’ en ‘Bakboord-stop!’ Na tien minuten armen als natte pasta.

Bovendien moet degene voor me, eerste bank stuurboord, was zijn naam geloof ik, op zijn buik slapen vannacht. Mijn spaan heeft zeker zo’n tien keer tot diep in zijn rug gepriemd. Sorry! Iets wat ik meermaals tegen mijn mede matrozen roep.

Kapotgaan in een boot, iets voor jou?

Na het avontuur spreek ik met Tom Scheper (25). “Sloeproeien is zeker interessant voor jonge mensen. Je gaat helemaal stuk, vergt het uiterste van je lichaam en verlegt je grenzen. Heel uitdagend.” Tom heeft er ook geen enkele moeite mee dat hij de Benjamin van het stel is, maar kan het andere studenten zeker aanraden. “Wordt ook zat bier gedronken, hoor. Hartstikke gezellig”, lacht hij.

Sloeproeiers Groningen is dus nieuw en zoekt leden. Als aspirant-lid begin je wel eerst een vijfjarig-traject waarin je als dekzwabber alleen het dek mag schrobben en bier moet halen. Maar zonder dollen: het is voor sommigen een prima alternatief voor verenigingen als Gyas en Aegir. Voor de echte die-hards, zeg maar. Niet voor mensen zoals ik.

Meer informatie vind je op Facebook of op de website van Sloeproeiers Groningen.

Psst, hier meer afleiding: