Smoezelige Papengang krijgt make over: gekeurde lampjes, toegangspoort en meer

Op de Facebookpagina van Chris Garrit, eigenaar van EM2 en voormalig Nachtburgemeester, prijkt goed nieuws: de Papengang wordt aangepakt. Samen met ondernemers, de gemeente en andere partijen heeft Chris een plan gemaakt om de smoezelige steeg zwaar te pimpen. Waarvoor hulde!

“Met Chris”, klinkt er uit de telefoon. Kijk, de redder van de Papengang! “Ja, we gaan het varkentje wassen. Haha”, lacht de EM2-baas. Garrit legt uit dat hij al dertig jaar op regelmatige basis door de Papengang banjert, maar dat het altijd hetzelfde verhaal is daar. “Het is toch een beetje een vies steegje. Met dealers, troep en andere zooi”, legt hij uit.

En Chris heeft gelijk. De smoezeligheid is real. Grunn is nou niet bepaald een getto, maar áls een stukje Stad in aanmerking komt voor die titel, dan is het de Papengang wel.

Kunst, gekleurde lampjes en een poort

Dat moet anders, vinden Garrit en de eigenaar van de Warhol Jan Hammingh, dus gingen ze om tafel met de gemeente, andere ondernemers, de Stadsbouwmeester en de eigenaren van de gebouwen. Conclusie van die bijeenkomst: ze zetten de schouders eronder en gaan de gang een flinke make-over geven. Letterlijk iedereen was bereid bij te dragen aan het project. Zowel praktisch en financieel, als in creatieve zin door ideeën aan te dragen.

“Zelf zat ik te denken aan mooie gekleurde lampjes, voor een soort festivalsfeer. Plus meer kunst en een grote toegangspoort aan de kant van de Oosterstraat”, vertelt Chris enthousiast. “Als een stijlvolle entree van de Groninger nacht, zeg maar.”

Daarnaast komt er misschien nog meer toffe kunst, een soort terrasje op het plein, een kraan met gratis water voor het dorstige uitgaanspubliek en meer. Dat alles moet van de Papengang een vette Instagrammable spot maken met meer schwung geven. En natuurlijk het gespuis een beetje weghouden.

“Mochten er dan nog problemen zijn door overlast van het een of ander, dan vragen we natuurlijk de burgemeester om in actie te komen. Dat wordt ook wel tijd”, aldus Garrit.

Rap

Wanneer beginnen ze ermee? Redelijk rap, als het aan Chris ligt:: “We gaan direct gas geven en beginnen gewoon. Mocht de gemeente direct willen aanhaken, dan moeten ze dat vooral doen, maar we gaan er zeker niet op wachten.”

Vet. De Papengang verdient beter. Met zaken als de Warhol, Dees en Zolder heeft de steeg ook echt ziel, echter komt dat lang niet tot z’n recht met al die lelijke bouwhekken, dealers, rommel en gespuis. Hopelijk is dat binnenkort heul anders. Allemaal dankzij Chris Garrit, Jan Hammingh en de rest van de aanjagers. Lekker bezig!

Video: Colin Mooijman

Psst, hier meer afleiding: