Snapchat: Martinitoren staat in Nijmegen naast de Waalbrug

Begin dit jaar werd Groningen opgeschrikt door een nieuw filter op Snapchat. ‘Groningen Gezellige Kutstad‘ stond ineens tussen de geo-filters. Hebben we een berichtje overgemaakt dat vervolgens landelijk werd opgepakt. Bijna negen maanden later heeft de maker van het filter opnieuw toegeslagen.

Dit keer niet in Groningen, maar in Nijmegen. Daar hebben ze sinds gister een geo-filter waar de Martinitoren op pronkt naast de iconiache Waalbrug. Geen idee of Nijmegenaren het door hebben, want in eerste instantie lijkt het op de Oude Kerk in Nijmegen. Dat dacht Ricardo Brouwer, onze bron in Nijmegen, in eerste instantie ook.

Zeker weet’n jong

Maar het is toch echt d’Olle Grieze. Weten we zeker. Ten eerste omdat hetzelfde filter in eerste instantie alleen de Waalbrug toonde. Pas sinds gister is daar de Martinitoren aan toegevoegd. Ten tweede zijn we ervan overtuigd omdat we dit anonieme mailtje kregen: “Nijmegen krijgt vandaag een nieuw Snapchat filter met de Martinitoren er op. Vond ik leuk.”

Snapchat Nijmegen Martinitoren 1

De eerdere versie

Met het anonieme berichtje is ook direct het mysterie van het ‘Kutstad-filter’ opgelost. Want de inzender sluit af met: “En ja het ‘gezellige kutstad’ filter was gewoon een grap, was geen typefout. Er gaat niks boven Groningen. Groetjes xx.” Kan de suggestie dat er eigenlijk ‘Kunststad’ moest staan ook direct naar de prullenbak.

Wil de Snapchat-filter-bouwer opstaan?

Overigens komen we graag in contact met de anonieme maker van deze filters. Niet om je naam publiekelijk te maken. Wel omdat we wat vragen hebben. Dus, als je dit leest, graag nog eem een keer een mailtje, nu met afzender, kunnen we contacten. XX En oh ja: je kunt dat filter alleen gebruiken als je in Nijmegen bent, werkt louter op geo-locatie.

Overigens is een behoorlijke prestatie om je eigen gemaakte geo-filter door de toelatingscommissie van Snapchat te loodsen. Rens van Stralen, de Snapchatkoning van RTV Noord, zei naar aanleiding van ‘Kutstad’: “Snapchat is streng met de controle op deze filters. Het lijkt erop dat de Amerikanen de tekst niet snapten en gewoon maar goedkeurden. Hij is duidelijk door de controle geglipt.’

Ga het gesprek aan ( comments)