Snik: Benzinebar sluit de deuren en daarmee sterft de Groninger nacht een beetje

Benzinebar wordt leeggehaald

De Benzinebar in Groningen is ter ziele. Na veertig jaar sluit eigenaar Paul de Boer (68) de deuren van het befaamde café in de hoerenbuurt.

Als alle cafés in de stad dicht waren, zaterdag ‘s diep in de nacht of voorbij het ochtendgloren, was er altijd nog plek in de Benzinebar die steevast om middernacht open ging en tot zondag in de loop van de ochtend open bleef. De rijen voor de deur waren lang in de gloriejaren van de zaak, de jaren negentig van de vorige eeuw.

De Benzinebar in een oud pakhuis in de Hoekstraat, tussen de prostituees, begon eind jaren tachtig als een plek waar De Boer en zijn vrienden sleutelden aan hun motoren.

Nachtelijk dansen

Langzaam maar zeker werd het een trekpleister voor kunstenaars en muzikanten. De Boer vroeg een horecavergunning aan en in 1991 was de Benzinebar een niet weg te denken nachtcafé waar Jan en alleman zich tot in de kleine uurtjes op de dansvloer waagde.

Rond de eeuwwisseling kwam de klad erin, schetst De Boer, die het teruglopende aantal bezoekers wijt aan de vergrijzing en de veranderde manier van uitgaan. ,,Vroeger was op stap gaan een spontane aangelegenheid, maar door de komst van de mobiele telefoon is die spontaniteit verdwenen.’’

Prostitutie verdwijnt

De Benzinebar was nog enkele jaren de place to be voor liefhebbers van metal-muziek. De laatste jaren trachtte De Boer op de oude voet verder te gaan, maar het dansen was verleden tijd. Per 1 januari 2016 verdween de prostitutie rondom de Benzinebar, waardoor het stil werd op straat.

Volgens De Boer leed zijn zaak de laatste jaren verlies waardoor de Belastingdienst de Benzinebar niet meer accepteerde als officieel bedrijf. Een juridisch conflict met de mede-eigenaar van de pakhuizen – waarin behalve de Benzinebar ook tangosalon Ocho de Mayo zat gevestigd – noopte hem, naar eigen zeggen, tot sluiting. “Het is na veertig jaar rock-’n-roll mooi geweest’’, besluit De Boer die onlangs bovendien werd getroffen door een hartinfarct.

De beide monumentale pakhuizen waarin de Benzinebar en Ocho del Mayo zaten, zijn per 15 december verkocht aan aannemer Jacques Hoekstra uit Zuidhorn.

Genadeklap voor nachthoreca

Dat de Benzinebar sluit is tekenend voor het nachtleven in Groningen, zegt nachtburgemeester Merlijn Poolman (33). Hij vreest dat corona de genadeklap is voor de nachthoreca in de stad.

Volgens hem was het voor corona ook al lastig voor de nachthoreca om het hoofd boven water te houden. “Sinds 2014 zie je een terugval. Het rookverbod, het nieuwe leenstelsel en het verbod op alcoholverkoop aan jongeren onder de 18 hadden hun weerslag op de drukte. De omzetten daalden.’’

Eenheidsworst

Hij zegt dat het Groningse nachtleven steeds meer een eenheidsworst wordt, de focus vooral ligt op studenten. “Kleine, onafhankelijke, eigenzinnige zaakjes leggen het af tegen de ketens. De huurprijzen zijn belachelijk hoog.’’

Poolman zegt zich te blijven inzetten voor de nachthoreca waarmee het Groningse uitgaansleven zich altijd onderscheidde van andere steden. ,,Het belang van de nacht zit ‘m niet alleen in economische winst. De nacht is ook van belang voor sociale contacten, in de nacht kunnen mensen hun ei kwijt, denk aan muzikanten die zich er ontplooien. Een avondje op stap gaan is gezonder dan een uurtje yoga.’’

Help de Groninger horeca de winter door

Zaterdag is er een online benefietavond ten gunste van de Groninger horeca. Tien horecaondernemers (zoals Paul Grimmius van Paradigm en Marleen Vermooten van De Kroeg van Klaas) en bekende Groningers zoals Tiktok Tammo komen aan het woord, muzikanten als Lou Leeuw, Hans Hanneman en Inge van Calkar treden op. De benefietavond is te volgen vanaf 19.30 uur op dvhn.nl en sikkom.nl. Meer informatie: www.cosimofoundation.nl.

Zaterdag in de weekendbijlage van Dagblad van het Noorden: interview met Paul de Boer.

Door Marijke Brouwer

De ontmanteling van de Benzinebar begonnen…..
Welk flesje bier ( achtereenvolgens: Leeuw,Gulpener,Hertog Jan) kwam…

Geplaatst door Benzinebar op Woensdag 25 november 2020

Psst, hier meer afleiding: