Spot In en Camera Investments: verrotter wordt de Groningse huurmarkt niet

Spot IN Groningen

De huursector in Groningen is behoorlijk bedorven. Vooral de markt voor starters en studenten wordt overspoeld met malafide verhuurmakelaars. Doordat vraag en aanbod ver uit elkaar liggen, hebben cowboys een zo goed als vrij speelveld. Spot In Groningen en Camera Investments maken daar gretig gebruik van.

Spot In Groningen is huurbemiddelingsbureau dat is gevestigd aan het Zuiderdiep. Achter het bemiddelingsbedrijf zit een wirwar van B.V.’s, die uiteindelijk leiden naar Luckygirl B.V. met als eigenaresse Lucianne Kat. In het dagelijkse leven en op Facebook heet ze Lucinda Kat. Lucinda is getrouwd met Joshua Camera. Joshua is ook weer eigenaar van een rits B.V.’s, zoals HNA Vastgoed, Camera Investments en Villa Forte.

B.V.’s laten ploffen

Joshua heeft met die bedrijven behoorlijk wat panden in de stad. De kamers en appartementen verhuurt hij via Spot In. Daar vraagt Spot In behoorlijke knaken voor. Zoals te veel huur voor het aantal vierkante meter, te veel huur voor panden die in belabberde staat zijn en verboden bemiddelingskosten van honderden euro’s. En ook: bergingen worden verhuurd als (slaap)kamer, wat niet mag omdat aan bergingen veel lagere brandveiligheidseisen kleven.

Als huurders achter hun geld aangaan wat ze onterecht betalen, via de rechter of bijvoorbeeld de Huurcommissie, krijgen ze te maken met Joshua Camera. Die zet een grote bek op en begint met dreigen en intimideren. Hij stuurt een agressieve klusjesman om gas en elektra af  te sluiten en hij laat sloten vervangen zodat huurders niet meer in hun huis kunnen. Als de Huurcommissie of de rechter stelt dat de huurder recht heeft op teruggave, dan laten Joshua en Lucinda de B.V.’s ploffen.

Wirwar

Zo heeft Spot In recentelijk een turboliquidatie ondergaan. Wat betekent dat ze nog wel kunnen opereren onder de naam Spot In, maar dat alle schuldeisers hun geld kwijt zijn. We hebben al veel te veel misstanden in de Groningse huurwereld aan de kaak gesteld, maar de handelswijze van Spot In en Joshua Camera is de vuigste die we tot nu zijn tegengekomen. Zo zijn beide eigenaren amper te traceren, dankzij de wirwar aan B.V.’s met niet kloppende informatie bij de KvK.

Een aantal van de bedrijven die Joshua op zijn naam heeft, staat ingeschreven op adressen waar hij ooit werkzaam was. Die bedrijven die er wel zijn gevestigd willen niets meer met Joshua te maken hebben. Ze zijn helemaal klaar met hem. Ook bij Spot In komen we niet veel verder dan een web aan B.V.’s. Zelfs de huisadressen die bij de KvK staan vermeld, kloppen niet. Ook dat zijn adressen waar Joshua ooit werkte, maar waar hij al tijden niet meer welkom is.

Huurder dubbel verneuken

HNA Vastgoed en Villa Forte staan ingeschreven op Zuiderdiep 144. Dat is hetzelfde adres als waar Spot In zit en waar volgens de KvK Luckygirl ook is gevestigd. Daarmee wordt de dubieuze link tussen pandjesbaas en bemiddelaar keihard duidelijk. Spot In is een extra en bewust gecreëerde laag tussen verhuurder en huurder met als enige doel zoveel mogelijk geld vangen van de huurder, veelal via hoge kosten die ze wettelijk niet bij de huurder in rekening mogen brengen.

Om duidelijk te maken hoe Spot In en Camera opereren en samenwerken om huurders te verneuken, plaatsen we hieronder één van de vele voorbeelden uit de praktijk, die bij ons zijn binnengekomen. We hebben audiotapes en meer bewijzen om het verhaal te staven. Vanwege de privacy van de inzenders vermelden we niet de echte namen, noch de locatie van het pand waar het omgaat. Mede omdat Joshua niet de meest vriendelijke gast is.

Voorbeeld uit de praktijk

“In 2017 zijn we in een complex komen wonen dat gebouwd is en beheerd werd door Joshua Camera. De oplevering was dramatisch. Lekkage, smerige vloeren, niet schoongemaakt, ventileringsroosters waren niet gemonteerd en overal zaten scheuren en kieren.  En het meest opmerkelijke: het waren studio’s terwijl ons een appartement was beloofd.

Toen duidelijk werd dat ons appartement een studio was, hebben we actie ondernomen. Het bleek dat Camera een vergunning had aangevraagd voor een x-aantal studio’s waarvan enkele met berging. Zo staat het ook op de plattegrond van de gemeente. Die bergingen werden vervolgens als slaapkamer aangewezen en de studio’s werden als appartement online gegooid door Spot In.

Misleiding en te veel huur

Op de plattegrond die wij als huurders kregen, stonden de bergingen als slaapkamer vermeld. Nadat de gemeente voor inspectie was langs geweest, kwamen we erachter dat de berging helemaal niet als slaapkamer mocht worden verhuurd. Wij zijn dus misleid. Daarnaast: het complex is in het centrum van Groningen, in beschermd stadsgezicht, hoewel het pand zelf compleet nieuw was.

Vanwege de locatie bracht Camera 15 procent extra kosten in rekening (beschermd stadsgezicht), terwijl dit niet is toegestaan voor een nieuwbouwwoning. Dus de huur is te hoog en we zijn misleid met het verhaal over de berging. Wel was de verhuurder zo handig om de kale huur op 710 euro te zetten, zodat wij huursubsidie konden aanvragen. Dat werd ook weer een naar verhaal.

Artikel gaat verder onder de foto

Dreigen

Toen we de problemen aankaartten, begon hij te dreigen dat hij, als wij verdere stappen zouden ondernemen, het contract zou doorsturen naar de belastingdienst. De servicekosten moesten er namelijk nog bij, en dan zouden wij niet meer in aanmerking komen voor huursubsidie. Dat zouden wij dan met terugwerkende kracht moeten terugbetalen.

Inmiddels is de Huurcommissie geweest. Volgens hen is de maximale huur 521 euro. Dat was sowieso te laag voor huursubsidie. Toen dat duidelijk werd, begon Joshua te dreigen. Hij zou niet langer aardig zijn. Tien bewoners hebben daarop een zaak aangespannen via de advocaat en drie hebben de toetsing aanvang huurprijs aangevraagd bij de Huurcommissie.

Stekker uit bedrijf

Toen de verhuurder dit vernam, heeft hij direct drie huurcontracten doorgestuurd naar de belastingdienst. Het idee was om ons weg te pesten, zonder subsidie zouden we het appartement immers niet kunnen betalen. Vervolgens kregen we een rekening van de belastingdienst van 2500 euro. Alleen maar omdat we onder valse voorwendselen de huurovereenkomst hebben getekend.

Komt ook nog eens bij dat wij huurden via Spot In, van de vrouw van Camera. Zij verhuurt het aanbod van hem en vraagt daar vervolgens onterecht bemiddelingskosten voor van dik 700 euro. Dat bedrag moet contant betaald worden. Toen we het geld terug wilden vorderen, trok ze de stekker uit het bedrijf Spot In en ging ze verder onder een ander KvK-nummer.

Dreigmailtjes

Camera doet hetzelfde. Zijn bedrijf heette eerst Villa Forte, maar om schuldeisers te ontwijken heeft de B.V. laten ploffen en is hij verdergegaan onder NHA Holding. Spot In is absoluut geen onafhankelijke partij. Zo heeft Spot In ons geadviseerd om bij het aanvragen van de huursubsidie de servicekosten op nul te zetten. Vanwege dit alles zijn we gestopt met huur betalen.

Daarna kregen we de nodige dreigmailtjes en kwam de klusjesman langs om ons slot te vervangen. De klusjesman had echter geen toestemming en na een woordenwisseling vertrok hij. Een week later was hij er weer om het slot te vervangen. Ook deze poging mislukte omdat ik inmiddels zelf het slot had vervangen. De dag daarop werd de stroom afgesloten.

Agressieve klusjesman

Gelukkig had ik zelf ook een sleutel van de meterkast, zodat ik de stroomtoevoer weer kon herstellen. We hebben de pogingen om het slot te vervangen gemeld bij de politie. Maar dat hield de klusjesman niet tegen. Een paar dagen later was hij er weer. Ik ging verhaal bij hem halen en dat eindigde in agressie. Hij bedreigde mijn huisgenoot en mij met een hamer en een moersleutel.

Door al het gedoe zijn inmiddels vijf bewoners vertrokken uit het pand. Geen van hen heeft de volledige borg teruggekregen van Spot In. Wat ook opmerkelijk is: als je vertrekt komt er iemand van Spot In foto’s maken voor inspectie. Maar het is uiteindelijk Camera zelf die oordeelt of er gebreken zijn op basis van de foto’s. Ook dat hoort niet zo.”

Keiharde en geraffineerde oplichting

Ofwel: komt erop neer dat Spot In en Camera heimelijk samenwerken. De dubieuze constructie achter de schermen, via een keur aan B.V.’s, is alleen maar opgezet om de huurder te vernaggelen. Als die via de aangewezen instanties zijn gelijk haalt, dan worden Joshua Camera en Lucinda Kat heel narrig en gemeen. Dan laten ze hun bedrijven ploffen, beginnen ze met dreigen, intimideren en doen ze aan huisvredebreuk. Keiharde oplichting dus.

Om te voldoen aan onze journalistieke hoor en wederhoor-plicht, willen we zowel Joshua Camera als Lucinde Kat onze bevindingen voorleggen, zodat ze kunnen reageren. Daar staan de helaas niet voor open. Na heel vaak bellen, bezoekjes aan het bedrijf en schriftelijke interviewverzoeken indienen, is het antwoord steevast: “Wij zijn niet geïnteresseerd in een interview en verzoeken u geen contact meer met ons op te nemen.”

Als we Joshua bellen op zijn 06-nummer, die we met veel moeite hebben gekregen, wordt hij fucked up. Begrijpelijk, want hij doet er alles aan om niet gevonden te worden. Geen enkele huurder krijgt zijn nummer. Alle communicatie verloopt per email. Zelfs in het register van de KvK ontbreekt het verplichte telefoonnummer. Toch krijgen we via via via zijn 06. Daar is hij niet blij mee. Als we bellen is zijn eerste reactie: “Hoe kom je aan dit nummer, vertel! Hoe kom je aan dit nummer?”

Bel Joshua zelf maar

Meer wil Joshua niet zeggen. Hij dreigt zelfs met juridische stappen als we hem weer benaderen en drukt na de korte conversatie elk telefoontje weg. Inmiddels heeft hij onze nummers geblokkeerd. Enorm triest natuurlijk. Heel dapper mensen oplichten en verneuken, en als daar vragen over worden gesteld een beetje verstoppertje spelen. Vinden we zo laag en gemeen dat we ons genoodzaakt voelen om ons ook naar dat niveau af te dalen en zijn nummer te publiceren.

Omdat we weten dat we niet de enige zijn die Joshua graag willen spreken. Omdat er heel veel mensen met ernstige klachten zijn die niet gehoord worden. Omdat te veel huurders vorderingen hebben lopen bij Joshua en Lucinda, maar bot vangen omdat de B.V. is geploft en het stel er met de knaken vandoor is. Voor al die gedupeerden: je kunt Joshua Camera bereiken op 06-81683522. Wel alleen bellen als je echt een klacht hebt. Niet spammen of zo. Ook weer niet nodig.

Update:

We zijn weer op bezoek geweest. Dat eindigde met een bak koffie in de nek, waarbij de fysieke confrontatie niet werd geschuwd. Check hier.

Ga het gesprek aan ( comments)