Stad hangt vol met posters van mensen uit het Groninger nachtleven van vroeger en nu: ‘We missen je!’

De gezichten uit het Groningse nachtleven. Zoals linksboven VJ Liza Renee, linkonder Tom van Ulsen (Paradigm), rechtsboven Jamal Bedijn (oud-beveiliger) en rechtsonder drag queen Anastasia von Beaverhausen (foto’s: via Gert Willem Haasnoot)

Uniek. Zo bestempelen niet alleen Groningers zelf het nachtleven, maar ook mensen van buiten de regio. We kennen het verhaal ondertussen. Geen sluitingstijden, geïsoleerd van andere grote steden. Mede daardoor divers en kunstzinnig. Wellicht dat we het zo gewoon zijn gaan vinden dat we niet meer zien hoe bijzonder het is. En dat bijzondere nachtleven is in gevaar. Daarom zette fotograaf Gert Willem Haasnoot ‘onze’ nachtdieren op de gevoelige plaat.

We missen je. Het is sinds gisteren op vierhonderd plekken in Stad te lezen. Op posters met portretten van zij die de Groningse nacht gestalte geven. De kroegbazen, de uitsmijters, de bardames, de graffiti-artiesten. De dj’s, de glazenhalers, de dragqueens. In totaal zeventig bekende en minder bekende verschijningen uit het Groninger nachtleven had Gert Willem Haasnoot voor zijn camera. “Groningen heeft zo veel verschillende scenes. Het leuke van Groningen is dat iedereen elkaar kent.”

Portier

Paul de Boer van de Benzinebar portretteerde hij, MC Sherlock, horecaondernemer Sandra Faber en streetartkunstenaar Michel Velt. Moeder en dochter Makken van Bar Players legde hij vast, medewerker Guillaume van nachtclub Paradigm, Hans Leip van jazzcafé De Spieghel. Al die portretten drukte Haasnoot af op vierhonderd afbeeldingen die nu in de binnenstad van Groningen hangen.

De coronacrisis slaat keihard toe in het nachtleven en bleek al de doodsteek voor toonaangevende namen als LOLA. Dat gaat Gert Willem aan het hart. Hij woont allang niet meer in Groningen, maar toen hij er aan het eind van de vorige eeuw tien jaar psychologie studeerde, leerde hij de Groningse dag en nacht binnen de kortste keren kennen. Hij kickbokste in de stad en werkte bij boekhandel Rodermond. Hij werd glazenhaler in discotheek Gdansk. “Later werd ik er portier. Dat ben ik ook geweest in de Warhol en in het News Cafe.”

Alle facetten

Hij vond het prachtig. En leerzaam. “Het feesten, het flirten, de lol, de creativiteit”, zegt hij. “Maar ook die andere kant: geweld, drugs, het belazeren.” Volgens hem biedt de nacht de gelegenheid voor alle facetten van het leven. “Alle menselijke eigenschappen worden uitvergroot in de nacht, vandaar dat de nacht tegelijkertijd poëtisch, romantisch en rauw is.”

Daglicht

Het is terug te zien op de posters die overal in Groningen terug te vinden zijn. Bekostigd door de mensen uit het nachtleven en hun aanhangers. De benodigde 4000 euro werd via het platform ‘voor de kunst‘ in rap tempo opgehaald. Nu hangen ze in het daglicht. De mensen van de nacht.

Dit artikel kwam mede tot stand door een artikel eerder gepubliceerd op de website van het Dagblad van het Noorden.

Psst, hier meer afleiding: