Stad krijgt jaarlijkse ‘Love Parade’ als spin-off van Unmute Us

Unmute Us was in de uitvoering een groot succes. De overheid was er echter doof voor. Foto: Stef van Oosterhout

De beelden en geluiden van de protestparade Unmute Us liggen nog vers in het Groningse collectieve geheugen. Liefst 22 wagens trokken 11 september 2021 door de binnenstad. Een spektakel van jewelste, en de grootste Unmute Us van Nederland. Er komt een serieuze spin-off: een jaarlijks terugkerende parade!

De organisatie is inmiddels in gesprek met de gemeente Groningen en die is ook positief. In principe staat dus niets het festijn in de weg. Medeorganisator Merlijn Poolman, tevens nachtburgemeester van Stad, is foxwild: “Unmute Us was al geweldig, maar hoe mooi zou het zijn dat dit een jaarlijks terugkerend feest wordt?”

‘Verbondenheid in diversiteit’

De Love Parade ontstond eind jaren ’80 in een Berlijn rond de val van de muur. Ook een parade die voortkwam uit protest. Merlijn hoopt dat protesteren komende zomer niet meer nodig is en wil vooral een nieuwe boodschap uitdragen: “Verbondenheid in diversiteit. Met de nieuwe parade willen we laten zien hoe veelzijdig het nachtleven en de cultuursector in Groningen is.”

De nachtburgemeester vond het opvallend om te zien hoe breed het publiek was tijdens Unmute Us. “We zagen ook heel wat grijze koppen lekker meedeinen op de muziek. Juist zo’n muzikale optocht laat zien aan Stadjers die in eerste instantie weinig met het nachtleven hebben hoe leuk het is. We kunnen dan wellicht ook wat meer begrip kweken voor de studentenwereld en undergroudscene in Stad.

Heerlijke zomer

De organisatie bestaat uit een breed collectief dat de handen ineengeslagen heeft: van Paradigm tot Graanfabriek en van EM2 tot De Loods. Dat collectief heeft inmiddels gesprekken gevoerd met ‘het Stadhuis’ en als er geen beren op de weg opdoemen kan de eerste Groningse ‘Love Parade’ in september 2022 plaatsvinden. Met Gronings Ontzet en Noorderzon als opmaat staat Grunn dan een heerlijke zomer te wachten.

Psst, hier meer afleiding: