Stadhuis: “Trek aankondiging opening terug en ga niet open. Anders dikke boete” #Nachtstaatop #Oftochniet?

Veel horecazaken zouden komende zaterdag de hele nacht hun deuren openen uit protest tegen de maatregelen. Zo vertelde nachtburgemeester Merlijn Poolman bij RTV Noord gister dat steeds meer clubs aansluiten bij de actie. Of dat gebeurt is de vraag. De gemeente kondigt hoge boetes aan en veel ondernemers zien er geen heil in.

Koninklijke Horeca Noord-Nederland (KHNN) stuurt vanochtend onderstaande mail rond naar haar leden. In het schrijven een update over de stand van zaken voor de actie ‘De Nacht Staat Op’ van aanstaande zaterdag. Tijdens een gesprek met de gemeente is KHNN medegedeeld dat het landelijke Veiligheidsberaad (25 burgemeesters van de Veiligheidsregio) heeft vergaderd over de actie. Resultaat: advies is om te handhaven. En dat volgt burgemeester Schuiling op.

Dwangsommen

Als een zaak na 22:00 uur de deuren open heeft, wordt er handhavend opgetreden. Dat bestaat uit het opleggen van een dwangsom van 10.000 tot 15.000 euro. Die wordt zelfs al preventief uitgedeeld aan ondernemers die online een aankondiging hebben staan van de nachtelijke opening en die niet voor 13:00 uur verwijderd hebben. “Die dwangsom wordt ook daadwerkelijk verbeurd als er zaterdag openstelling volgt na 22:00 uur en zal het bericht volgen dat de zaak ontruimd moet worden.”

Voor veel ondernemers is de hoge dwangsom reden om af te zien van de opening. Zo hebben Paradigm, EM2, KopjeK en een lading andere organisaties de actie afgeblazen. Geen zin in de hoge boete. En, daarbij komt, er zijn al behoorlijke versoepelingen ingesteld waar toch ook veel nachtondernemers best blij mee zijn. Zo vertelt een eigenaar van meerdere clubs en kroegen: “Ik ben al blij dat het naar 1:00 uur gaat. Het publiek past zich wel aan, dat wil toch wel. En helemaal open komt te vroeg. Daar zijn wij niet klaar voor omdat de horeca nog amper personeel heeft en de politie is er ook niet op voorbereid.”

Een andere ondernemer vult aan: “Ik ben sowieso niet van dit soort acties. Wordt telkens groots aangekondigd maar loopt altijd uit op een sof. Want wat doe je als de ambtenaar met 10.000 euro boete op de stoep staat? Ja, je zou kunnen crowdfunden. Maar als dertig zaken tienduizend euro bij elkaar moet sprokkelen? Dat wordt niks, dus ga je dicht en daar sta je dan met je grote mond. En ondertussen zijn wel duizenden naar de stad omdat de horeca los zou gaan. Daarom waren wij al niet van plan mee te doen.”

Mail van KHN

| Update ‘De Nacht Staat Op’ |

Vanochtend is er een vervolggesprek met de gemeente inzake de actie ‘De Nacht Staat Op’ van a.s. zaterdag 12 februari.

De gemeente heeft ons medegedeeld dat het landelijk Veiligheidsberaad (25 burgemeesters van alle Veiligheidsregio’s in Nederland, waaronder Koen Schuiling namens Groningen) gisteravond nog heeft vergaderd over deze actie. De uitkomst is dat het Veiligheidsberaad adviseert aan alle burgemeesters in Nederland om handhavend te gaan optreden bij horecabedrijven die aan de actie deelnemen d.i. tegen wet in zaterdag na 22:00 uur openen. De gemeente Groningen zal die lijn volgen en dus gaan handhaven.

De handhaving zal bestaan uit het preventief opleggen van een dwangsom (van tussen de € 10.000,- en € 15.000,-) aan diegenen die voor 13:00 uur vanmiddag hun openlijke verklaring aan de actie te zullen deelnemen, nog niet hebben ingetrokken. Die dwangsom wordt ook daadwerkelijk verbeurd als er zaterdag openstelling volgt na 22:00 uur en zal het bericht volgen dat de zaak ontruimd moet worden.

Het intrekken van een aangekondigde opening kan door daarover een bericht te sturen aan de afdeling Openbare Orde & Veiligheid van de gemeente.

Zowel de organisatie van de Groninger Nacht Staat Op als KHN Groningen beraden zich momenteel op een statement over deze stellingname van de gemeente Groningen.

Psst, hier meer afleiding: