Stadhuis verbiedt de Culinaire 4 Mijl, Frituurloop, Lentebiertocht en andere vergelijkbare evenementen

Stadhuis burgemeester

Het was beregezellig afgelopen weekend met de eerste editie van de Culinaire 4 Mijl en de Frituurloop. Honderden deelnemers liepen keurig in kleine groepjes van etablissement naar etablissement voor een hapje en of drankje. Allemaal binnen de veilige coronamarges met voldoende afstand en dergelijk. Maar volgens de gemeente is het alsnog te gevaarlijk.

Update: zelfs de viroloog van het UMCG zegt dat zulke evenementen prima kunnen.

Op de Grote Markt staan zaterdagmiddag enkele tientallen mensen. Allen doen ze mee aan de Culinaire 4 Mijl en ze hebben ze allemaal een biertje in de hand en wat te eten van Bar Smoke. En ze zijn keurig verdeeld in kleine groepjes met voldoende afstand. Enige probleempje: er wordt drank zonder dop verkocht. Dat mag niet, want het is alleen voor meenemen en niet voor directe consumptie. Maar dat wordt snel opgelost door louter dichte flesjes te verkopen. Verder verloopt het allemaal dikke prima wat resulteert in lachende gezichten van Stadjers die eindelijk weer eens een beetje onder de mensen zijn en zich onderdompelen in de typische Groningse gezelligheid. En van ondernemers die na maanden droogte eindelijk weer een euro verdienen.

Niet meer toegestaan

Dik een kilometer Noordelijke bij BOEL, ter hoogte van het de ingang van het Noorderplantsoen aan de Nieuwe Ebbingestraat, is hetzelfde tafereel gaande. Vrolijke mensen met een biertje en hapje in de hand op voldoende afstand en verdeeld in kleine groepjes. En achter de geïmproviseerde toog, die buiten staat, ook weer lachende gezichten van ondernemers die eindelijk weer wat toeloop hebben. Het werkt zalvend, helend, smeert de kettingen van verbinding en geeft Stad wat broodnodige zuurstof.

Maar het mag niet meer. De organisaties van de Culinaire 4 Mijl, de Frituurloop en de Lentebiertocht hebben allemaal een bericht van het stadhuis gekregen. Met daarin de rauwe en harde mededeling dat dergelijke evenementen niet meer zijn toegestaan. Komend weekend mag het nog, maar daarna absoluut niet meer.

Daarom, aldus de gemeente

“De horecamaatregelen zijn niet te hanteren met de organisatie van een dergelijk event. We hebben bijvoorbeeld verschillende overtredingen bij horecabedrijven geconstateerd waarbij alcohol werd verstrekt in geopende verpakkingen. Dat wordt niet gezien als afhalen omdat men de drankjes in de directe omgeving nuttigt en veelal in een groepje. Daarnaast is het niet toegestaan om alcohol te nuttigen op straat in het centrum. Afhaal zien we alleen als men in gesloten verpakkingen afhaalt voor het nuttigen elders, daaronder valt niet het verstrekken van drankjes met de bedoeling die bij het bedrijf of op straat in de omgeving op te drinken. Ook komende weekenden treden we daartegen op”, aldus de gemeente in de mail naar de organisatoren.

Het schrijven wordt afgesloten met: “We gaan ervanuit dat het evenement in deze vorm geen doorgang vindt. Hoe mooi het idee ook is, op dit moment kunnen we gelet op de besmettingscijfers niet veroorloven dat er veel mensen naar de binnenstad trekken en dat er groepsvorming ontstaat.”

Stom

Bijzonder zuur voor de deelnemers en ondernemers die, afgaande onze eigen indruk, zich juist keurig aan de maatregelen hielden. Er gaat uiteraard weleens wat mis, maar als elke toko wordt afgerekend op kleine missers die elders plaatsvinden, dan blijft er weinig ruimte meer over om te ondernemen. Oftewel pak gewoon de misstanden aan, maar laat de goeden niet lijden onder de slechten. Daarnaast is het sowieso krom, want koffietentjes en dergelijk verkopen al weken volop hun waar. En ook rond die spots is sprake van groepsvorming en mensen die hun bakkie troost in de directe omgeving op slobberen. Lijkt een beetje op meten met twee maten met angst op de regeerstoel.

Ondertussen worden in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam wel gewoon vergelijkbare evenementen georganiseerd…

Psst, hier meer afleiding: