Stadjer (21) aangehouden voor grootste phishing-zaak ooit in Nederland

politie agent

Een 21-jarige Stadjer is aangehouden door de Friese recherche. Hij zou het brein zijn achter de grootste phishing-zwendel ooit in Nederland.

Slachtoffers werden benaderd via bijvoorbeeld Marktplaats en werden vervolgens naar vervalste websites gelokt. Op die manier ontrafelde de Stadjer privégegevens van de gedupeerden. Vaak gebeurde dat doordat slachtoffers dachten een openstaande rekening te betalen, of door een Tikkie te betalen van 0,01 cent. Een bekende truc waarmee oplichters toegang verschaffen tot de bankrekening van de slachtoffers.

Katvangers

Naast deze zwendel ronselde de Stadjer actief katvangers die hun bankrekening ter beschikking wilde stellen. Die werd dan gebruikt voor het witwassen van geld. De geldezels, zoals ze ook wel worden genoemd, maakten zich schuldig aan fraude, hoewel ze dat niet altijd doorhadden.

Eén van de slachtoffers van de Stadjer is een man uit Noord-Nederland, die medio vorig jaar een sms’je kreeg. Het bericht leek afkomstig van zijn bank, die meldde dat zijn pinpas verouderd was.

1,1 miljoen euro armer

De man klikte op een link naar een nagemaakte website van zijn bank en vulde zijn gegevens in. De volgende ochtend bleek er maar liefst 1,1 miljoen euro van zijn rekening te zijn gehaald.

In het onderzoek naar de zaak van deze Noord-Nederlandse ondernemer kwam de 21-jarige Stadjer naar voren. De 1,1 miljoen euro werd in gedeelten overgeboekt naar 140 zogenoemde ‘geldezels’ verspreid over het land. Deze geldezels hadden hun bankrekeningen beschikbaar gesteld om het geld te kunnen wegsluizen.

Grootste smishing-zaak ooit

Volgens de politie betreft het hier qua financiële schade de grootste ‘smishing’-zaak (een combinatie van sms en phishing) ooit. In het onderzoek worden nog steeds met enige regelmaat mensen aangehouden. Dat gebeurt vooral dankzij een ‘smoelenboek’. Daarin staan foto’s van verdachten die zijn gemaakt tijdens het pinnen van de buit.

De 21-jarige Stadjer was volgens de politie ‘extreem behendig met het volle arsenaal aan digitale oplichtingsmethoden, van betaallinkfraude tot en met het versturen van nep-aanmaningen via een zogeheten smsbom.’ Daarmee kan een bericht aan honderden ontvangers tegelijk verstuurd worden.

Aanhouding op heterdaad

De Groninger werd op heterdaad aangehouden. Toen de politie zijn verblijfsplek binnenging, vond de politie een laptop waarop een ‘dashboard’ draaide met daarop allerlei digitale oplichtingsmethoden. Ook was er een website in de lucht waar argeloze mensen op af kwamen. Dit internetdomein werd nog tijdens de doorzoeking offline gehaald.

De politie legde bij de aanhouding van de Stadjer – die veel geld uitgaf aan dure merkkleding – beslag op luxe goederen, waaronder extreem dure kleding en drie paar schoenen die in een winkel zo’n duizend euro per paar kosten. Ook werd een jas met een winkelwaarde van 1050 euro in beslag genomen.

Daarnaast werden telefoons en computerapparatuur in beslag genomen voor verder onderzoek.

Meer aanhoudingen

De verdachte Groninger is woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Deze beval bewaring voor de duur van veertien dagen.

De recherche sluit meer aanhoudingen niet uit.