Stadjer in Duitsland aangehouden met 3 vervalste vaccinatiebewijzen. Strafrechtelijk onderzoek is aan

Foto van ANP

In Duitsland kun je bij apotheken een QR-code krijgen in de corona-app na overhandiging van een vaccinatiebewijs in combinatie met een paspoort. Dat probeerde een 39-jarige Groninger maandag ook te doen met een vervalst vaccinatiebewijs, meldt De Ostfriesische Nachrichten, de regionale krant van Leer. De Groninger is opgepakt.

Doordat de Oosterburen in het begin als een speer vaccineerden, liep de online registratie via huisartsen en grote vaccinatiecentra achter. Apothekers mogen vaccinaties daarom op vertoon van ID en vaccinatiebewijs ook aanmelden in het landelijke systeem en een papieren en online QR-code geven. Dat mag ook gegeven worden aan Nederlanders die in Duitsland moeten werken of een Duitse huisarts hebben, zo meldde de Volkskrant een paar dage geleden. Een Nederlander met een Duits vaccinatieboekje is derhalve niet vreemd.

Gevangenisstraf

Net over de grens bij Limburg zijn de afgelopen weken 33 (voornamelijk jonge) Nederlanders aangehouden die met een vals vaccinatiebewijs de QR-code probeerden te bemachtigen. Apothekers daar zijn inmiddels geoefend in het herkennen van valse vaccinatieboekjes en bellen steevast de politie bij onraad. Volgens de Volkskrant maakt de politie dan proces verbaal op en laten ze de verdachte weer gaan. Maar het kan goed zijn dat de Duitse justitie er werk van maakt en dan riskeert de valsheidpleger een gevangenisstraf.

Groninger met drie valse bewijzen

In Leer probeerde een Stadjer gistermiddag rond vier uur met drie valse vaccinatiebewijzen een QR-code te krijgen. Zonder succes dus. Volgens de Ostfriesische Nachrichten rook de apotheker onraad en schakelde de politie in. Uit onderzoek van de politie bleek vervolgens dat het ging om documenten met een valse stempel van het vaccinatiecentrum in Nordrhein-Westfalen. De nepbewijzen zijn in beslag genomen en tegen de Groninger wordt een strafrechtelijk onderzoek ingesteld.

De Duitsers zien straf toe op het systeem van vaccinatiebewijzen. “Nederlanders zijn misschien geneigd om zo’n vervalsing als een Kavaliersdelikt te zien, een onschuldig vergrijp, een bagatel. Maar voor mij is het Körperverletzung, pure mishandeling. Wat als je het virus dankzij de valse QR-code oploopt bij het uitgaan en daarna naar je oma in het verzorgingstehuis gaat. Wie is er dan schuldig als ze overlijdt?”, aldus Apotheker Stephan Wagner tegen de Volkskrant

Psst, hier meer afleiding: