Stadjers maken supergelikt en ragfijn 3D-model van Stad (en vandaar dat vliegtuigje)

Foto vanuit de cockpit boven Stad

Het vliegtuigje dat vrijdag zigzaggend boven Groningen vloog, heeft zich gemeld. Althans: de eigenaar van het luchtschip: Richard Brouwer uit Stad. En wat blijkt: ze zijn niet zomaar Grunn in kaart aan het brengen of 5G aan het strooien. Er wordt een haarscherp 3D-model van Stad gemaakt.

Richard is samen met zijn broers en zwager eigenaar van het bedrijf Kavel 10 in Drachten. “Wij doen aan aerial survey”, legt Richard uit. Eeeeuh, wat? “Vanuit ons eigen vliegtuig maken hoogtekaarten, luchtfoto’s en 3D-modellen. Daar gebruiken we vijf zeer fijngevoelige camera’s en een laserscanner voor. Zo maken we landmeetkundige opnames van het onderliggende terrein. In specialistische software wordt deze data verwerkt tot een haarscherp 3D model”

vliegtuigje

Thuiswedstrijd

De Groningers lopen vliegen in Nederland voorop met hun zeer geavanceerde apparatuur en worden internationaal ingezet door overheden en grote organisaties als de Duitse stad Münster, waterschappen en nu ook de gemeente Groningen.

“Groningen gaat voor het beheer van de openbare ruimte over van 2D (de standaard luchtfoto’s) naar 3D. Hierin loopt de gemeente voorop in Nederland”, legt Richard uit, die overigens in zijn nopjes is met deze opdracht. “Ons vliegtuig staat gestationeerd op Eelde, dus voor ons Stadjers was dit een thuiswedstrijd.”

3D-animatie van Münster, gemaakt door Kavel 10

Bruut 3D-filmpje

Aan het einde van het jaar gaat de gemeente met de data aan de slag, vermoedt Richard. Daar hebben wij stervelingen op zich weinig tastbaars aan, is vooral voor achter de schermen. Gelukkig is Kavel 10 van plan om van de data een supergelikt 3D-filmpje van Groningen te maken. Dat hebben ze van Münster recent ook gedaan, dat smaakt naar meer en Stad laat zich daar met de vele oude gebouwen, pittoreske straten, historische grachten en moderne architectuur meer dan prima voor lenen.

Psst, hier meer afleiding: