Stadspark moet Goffertpark van Grunn worden met plek voor 65.000 man en shows van absolute wereldtop

drafbaan
Stadspark Live op de Drafbaan

Burgemeester en wethouders van Groningen houden voet bij stuk waar het gaat om de toekomst van de Drafbaan. Als het aan het college ligt, wordt de huurovereenkomst met drafsportvereniging KHRV met ingang van 1 januari 2021 opgezegd.

Het college vindt de zeven koersen die de Koninklijke Harddraverij & Ren Vereniging Groningen (KHRV) jaarlijks organiseert een steeds grotere sta in de weg voor de verdere ontwikkeling van het Stadspark als locatie voor popfestivals en evenementen.

‘Shows van de absolute wereldtop’

B en W stellen dat het terrein zich in de toekomst moet kunnen meten met gerenommeerde locaties als het Goffertpark in Nijmegen en het Zuiderpark in Den Haag. Op het terrein zouden tot 65.000 mensen moeten kunnen genieten van ‘shows van de absolute wereldtop’.

Bovendien moet de Drafbaan volgens het college uitgroeien tot groenste evenementenlocatie van Nederland. “Bijvoorbeeld door te investeren in betere stroom- en watervoorziening voor het aan- en afvoeren van water voor toiletten en spoelgelegenheden voor bekers”, staat een woensdag uitgegeven persbericht.

Dieselgebruik

Volgens het stadsbestuur kan het dieselgebruik hierdoor flink omlaag worden gebracht. “Een eendaags feest op de Drafbaan verbruikt in totaal zo’n 40.000 liter diesel”, benadrukt wethouder Glimina Chakor. Met de juiste aanpassingen kan dit volgens haar zeker met driekwart worden verminderd. “Daarmee dragen we bij aan de reductie van CO2 en stikstof.”

De KHRV is op zijn zachtst gezegd niet blij met het voornemen. Volgens de vereniging komt een eind aan ruim een eeuw drafsport in Groningen. Een petitie werd binnen twee dagen al bijna 2000 keer ondertekend.

De gemeenteraad bespreekt de plannen voor de toekomst van de Drafbaan en het opzeggen van de huurovereenkomst met de KHRV in september. De aanpassingen op het gebied van stroom en water én de verharding van de huidige sintelbaan worden geraamd op ongeveer 900.000 euro.

Psst, hier meer afleiding: