Stadspark moet hippe en groene hotspot worden. Met stadsstrand, openluchtbios, horeca en skatepark

Afbeelding uit het visieplan van de Gemeente Groningen

Misschien is het wel de onontdekte parel van de stad Groningen: het Stadspark. Waar we massaal samenklonteren in het Noorderplantsoen is de groene oase van 1,4 miljoen vierkante meter even ten zuiden van het centrum vaak één en al rust. Veel bezoekers kennen het park alleen van het Bevrijdingsfestival en de kinderboerderij. Dat moet veranderen. Het Stadspark moet een plek worden voor alle Stadjers. Daarom heeft het gemeentebestuur nu serieuze plannen.

Groen, groener, groenst. We kunnen en moeten er niet omheen. Of zoals de lokale politiek het graag vertaalt: de klimaatagenda. Dat houdt in dat we met elkaar moeten kunnen blijven genieten van de natuur in de stad. Maar we moeten ook nadenken over klimaatverandering en biodiversiteit. Ruimte voor ons, de bloemetjes en de bijtjes. En dat is best een uitdaging. Want Groningen groeit en verandert. En dan is er ook nog dat verdraaide coronavirus. Hierdoor is de behoefte aan ontspanning in het groen alleen maar toegenomen. Maar tegelijkertijd zijn de 140 hectare aan Stadspark – bijna net zo groot als de hele binnenstad – de longen van de stad. Want bomen zijn belangrijk voor de lucht die wij inademen.

Balans

Balans dus. Tussen natuur en recreatie. En daar heeft de gemeente goed over nagedacht met zelfs een volledig nieuwe visie op het Stadspark. Want die is op dit moment domweg niet aantrekkelijk genoeg. Relatief nieuwe of jongere Stadjers weten het misschien niet, maar twintig jaar geleden stonden er gewoon 65.000 mensen naar The Rolling Stones en Tina Turner te kijken op de Drafbaan. Complete gekte. Dreunende beats en snerpende gitaren vulden de atmosfeer boven 050. Evenementen zetten de stad op de kaart. En dat moet meer en beter. Met de Hella Mega Tour (Green Day, verplaatst naar 23 juni 2021) en Stadpark Live (afgelast) waren we overigens al een heel eind op weg.

Randvoorwaarden

Maar het momentum mag niet verdwijnen. Om ook rekening te houden met de impact op het park en de omgeving zijn nu randvoorwaarden vastgelegd in het bestemmingplan. Denk aan het aantal geluidsdagen, -normering en de omvang van de evenementen. Prima, zo houden we rekening met elkaar.

Openluchtbios

Maar ook buiten de grote concerten om moet het Stadspark een plek worden waar je graag heen wil om af te spreken met vriendjes en vriendinnetjes. Zo moeten er kleine horecavoorzieningen komen, zoals een foodtruck. Maar waar gerecreëerd wordt moeten ook toiletten en watertappunten komen. En how about een openluchtbios, stadsstrand en skatepark? Het staat allemaal in de nieuwe plannen. Zodat het Stadspark haar naam eer aan doet: een park voor Stad.

Door Klaas-Jan ter Veen

Psst, hier meer afleiding: