Stappers waarschuwen: ‘Pas op voor ongewenste injecties met naalden’. Politie heeft enkele meldingen binnen

Foto van Sikkom / bewerking door DVHN

“Let op!!! Ik ben waarschijnlijk vrijdagavond in de stad Groningen gedrogeerd door middel van een naald,” schrijft Jordy Schuur uit Vries op Facebook. Groningse stappers waarschuwen elkaar voor ‘needle spiking’: een ongewenste injectie met verdovende drugs. De politie heeft enkele meldingen binnen.

In Engeland is het fenomeen ongeveer een half jaar bekend. In november verschenen daar berichten over vrouwen uit Nottingham en Exeter die in het ziekenhuis belandden na een ongewenste injectie met bijvoorbeeld het middel ketamine of GHB. Deze week meldt ook de Groningse politie dat er ‘enkele meldingen’ liggen. “Dat zijn er minder dan tien”, zegt woordvoerder Thijs Damstra.

Enkele meldingen

Hoeveel meldingen er exact liggen is niet bekend, zegt Damstra, omdat ze geen apart label krijgen in het politie-systeem. De meldingen hebben nog niet tot aangifte of vervolging geleid.

De politie is voorzichtig met uitspraken doen. De gevallen zijn nog niet bewezen en het publiek moet niet onnodig ongerust worden. Ook de gemeente Groningen is terughoudend. “Het lijkt voor te komen,” zegt woordvoerder Hans Coenraads. De meldingen noemt hij “een zorgelijke ontwikkeling”.

Artikel gaat verder onder de Facebookpost

“We nemen op korte termijn contact op met Koninklijke Horeca Nederland”, vult Hans aan. “We willen zicht krijgen op de omvang van het probleem.”

Gevallen in het noorden

Afgelopen weekend ontstond er onrust op Facebook. Enkele jongeren die op stap waren geweest zouden zijn gedrogeerd met een injectiespuit. Woensdag publiceerde RTV Drenthe een interview met een vrouw van 17 uit Smilde. Ze zou gedrogeerd zijn op het Mega Piraten Festijn in Borger afgelopen zaterdag. Ze voelde zich slecht en werd met een ambulance naar de spoedeisende hulp van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen gebracht.

‘Ga naar de dokter en doe aangifte’

Ondanks dat het ingewikkelde zaken zijn voor de politie, roept woordvoerder Damstra mensen op vooral melding te doen als ze denken geïnjecteerd te zijn. Maar bovenal, ga naar de dokter voor hulp en een bloed- of urinetest. “Sommige soorten drugs zijn al binnen 4 uur al uit het lichaam dus als we het willen bewijzen moeten we snel zijn.”

Door Matthijs Sorgdrager. Artikel is ook verschenen op Dvhn.nl

Psst, hier meer afleiding: