Stephan heeft van een heet en dood dak een paarse oase gemaakt: “Veel bijen leven van de bieslookbloemen”

Foto van Stephan Hendriks

Midden in de Wijert aan de Werumeus Buningstraat, bovenop het dak van Terts & Toets Bladmuziek, ligt een enorme bieslookbloemenzee. Prachtig voor de vele omwonenden die vanaf hun balkon en huizen erop uitkijken en een walhalla voor insecten. De paarse oase is aangelegd door Stephan Hendriks (54), eigenaar van de muziekwinkel. “Het is begonnen met één bieslookplantje van de Appie.”

Het dak is 120 vierkante meter groot en was tot een paar jaar geleden een gewoon, saai, zwart en plat dak, dat in de zomer in een oven veranderde waar geen insect iets te zoeken had. Daar wilde Stephan wat aan veranderen. Misschien zonnepanelen, zodat het klimaat iets aan heeft. Maar nog beter: een groen dak waar insecten en omwonenden wat aan hebben. Het is immers veel chiller turen op een bloemenzee dan op zonnepanelen.

Vleugje potgrond en wat bieslook

De ondernemer wordt in het idee gesterkt door de landelijke actie waarin werd opgeroepen om daken te vergroenen. “Het gaat slecht met de bijenstand. Middels deze actie probeerden ze meer leefgebieden te creëren voor de bijen in stedelijke gebieden. Toen ik het voorbij zag komen, wist ik: de zonnepanelen komen op een plek waar niemand ze ziet, dit wordt een groen dak.”

Stephan gaat aan de slag met de resten potgrond van zijn balkon en legt daarmee, samen met de vetplantjes en het mos, wat al op het dak groeide, en de bladeren van bomen die op het dak lagen, een mooi en voedzaam bed van een paar centimeter aan. “Veel zwaarder kan niet, omdat het dak die ballast niet aankan.”

Het dak voordat Stephan zijn paarse vingers erop losliet – foto van Google Earth

Bieslookbloemen

Voor de flora kijkt de ondernemer vervolgens rond in zijn eigen keuken. “Daar stonden nog een paar afgeknipte bieslookplantjes. Weggooien vond ik zonde, dus toen heb ik ze maar op het dak gestekt.” Eem later verschijnen, tot Stephans grote verbazing, de eerste paarse bloemen op het dak. “Ik wist niet dat bieslook zulke mooie bloemen had, maar een kenner wist mij met zekerheid te vertellen dat het bieslookbloemen waren.”

Een paar jaar later is het hele dak bezaaid met prachtige paarse bloemen. Dat is helemaal vanzelf gegaan, met een klein beetje hulp van Stephan. “Ik ben niet echt een tuinier. Het is leuk om naar planten en bloemen te kijken, maar het moet niet te veel werk kosten. Een paar keer heb ik nog wat bieslookzaden over dak verspreid, maar meer niet. Het grootse deel komt op het conto van de natuur.”

Bijen

Het visuele resultaat is verbluffend. Het dak knalt eruit en nog beter: het broeit van het leven. Stephan: “Ik denk dat ergens vlakbij een bijennest zit, want op mooie zomerdagen als vandaag komen tientallen bijen op de bloemen af. Ze vliegen af en aan.” Mooi werk voor de geel-zwarte hoekstenen van de natuur in Stad. En niet alleen voor nu. Volgens Stephan bloeit de bieslook meermalen per jaar. “Als het straks een tijdje droog is, kan het snel gebeurd zijn met de bloemen. Maar zodra het weer regent, komt de bieslook weer tot bloei. De buurt en bijen gaan hier deze zomer nog een paar keer plezier van beleven.”

Psst, hier meer afleiding: