Stom. Heel stom: Stadhuis houdt vast aan alcoholverbod Plantsoen en Stadsstrand en na 22 uur moet het sssst zijn

Op dit veld mag geen alcohol worden gedronken

Het Noorderplantsoen en het Stadsstrand werden in coronatijd de ontmoetingsplek voor de halve stad omdat verder alles dicht was. En het was er al behoorlijk druk op zomerdagen. Gevolg: de overlast nam toe en dat was weer reden voor het stadhuis om beide plekken na 22:00 uur aan te wijzen als stiltegebied, overal alcohol te verbieden na die tijd en strikt te handhaven op het 24/7-alcoholverbod op de Speelweide en rondom de Plantsoenvijver.

Afgelopen week heeft het stadhuis besloten vast te houden aan die maatregelen. Want de overlast is nog steeds real, volgens burgervader Schuiling. “Een aantal omwonenden heeft de slaapkamer naar de andere kant van het huis verplaatst”, legt ‘ie ter verdediging uit bij RTV Noord. En: “Natuurlijk hebben mensen het recht om van het Noorderplantsoen te genieten. Maar sommige mensen komen niet meer, omdat anderen het voor hen verpesten. Het evenwicht is weg, en dat kan niet.”

Artikel gaat verder onder de foto

Drukte bij het Stadsstrand

En al die skere studenten en Stadjers dan?

Dus werd midden in de coronapandemie besloten om bovengenoemde regels in te stellen. D66 vraagt zich nu af of het 24/7-alcoholverbod op de Speelweide en rond de vijver nog wel noodzakelijk is. De kroegen zijn immers weer open waardoor minder mensen leunen op het Noorderplantsoen voor een alcoholisch verzetje. “De vrijheid van een grote groep wordt beperkt, terwijl een kleine groep zich misdraagt”, concludeert raadslid Maria Martinez Doubiani van D66.

Maar Schuiling is onverbiddelijk en houdt, met een meerderheid van de gemeenteraad, vast aan de drooglegging en het stiltegebod na 22:00 uur. Dat vinden wij stom. Heel stom.

In Stad wonen tienduizenden studenten en jonge professionelen die amper tuin of balkon hebben. En ze wonen vaak ook nog in slecht geïsoleerde huizen, die in de zomer in een snelkookpan veranderen. Mensen moeten ergens naartoe voor verkoeling en sociale contacten. De horeca is een optie, maar voor steeds meer lui onbetaalbaar. Zeker voor de skere student en Stadjer, die ook nog wordt geconfronteerd met een enorme stijging van de energieprijzen.

Artikel gaat verder onder de foto

Hier mag nog wel geborreld worden. Tot 22:00 uur!

Daders of iedereen pakken?

Die zijn aangewezen op Schultenbrau en het Plantsoen of het Stadsstrand. Dikke prima. Een levendig park en strand horen bij de stad. Maar het moet inderdaad niet zo zijn dat de buren daar de zure vruchten van plukken. En er is inderdaad een deel dat hevige overlast ervaart. Er zijn ook buren die het allemaal wel vinden meevallen en de klagers typeren als beroepszeikers. Enfin, er is wel overlast. Daar moeten we eerlijk over zijn. Zowel bij het Stadsstrand als Noorderplantsoen.

De vraag is: hoe ga je daarmee om. Ga je generiek handelen en ook de goedwillenden, die thuis wegsmelten, en uit pure nood in het park zitten aanpakken? Of pak je de notoire overlastveroorzakers aan. Iedereen die vaak in het Plantsoen is weet om welke groepjes het gaat en wie het verneukt rondom de vijver. En iedereen weet dat daar niet tegen wordt opgetreden.

Artikel gaat verder onder de foto

Noorderplantsoen cleanPicnic
Gezelligheid op de Speelweide in het Noorderplantsoen

Eerlijk versus makkelijk

Dat geldt overigens net zo goed voor het Stadsstrand. Buren kunnen bellen met de politie tot ze een ons wegen, de klootzakken die het verneuken worden zelden aangepakt met boetes en gebiedsverboden (die vervolgens gehandhaafd worden). Dat zou de eerlijke manier zijn om de overlast tegen te gaan. Maar ook de moeilijk wijze. Te pittig kennelijk voor het stadsbestuur en dus grijpt men naar iedereen straffen, ook de goeden.

Vroeger op de basisschool was het al heel verrot en oneerlijk dat de hele klas na moest blijven omdat een iemand een propje had gegooid. Het voelt nog veel wranger om als volwassene zo behandeld te worden. Stom. Heel stom om de goeden te laten lijden onder de kwaden. Past totaal niet bij de vrijgevochten Groningse inborst.

Psst, hier meer afleiding: