Studenten Alfa College innoveren detailhandel

Het begon met een opdracht vanuit school, maar inmiddels zijn de heren van Active Inventory (Martijn Schokker, Ian Smit, Wisse Voortman en Herman Siersema) een paar stappen verder. Het jonge bedrijf zit nu volop in de testfase van hun product in sneakerwinkel ‘2 The Max’ aan de Herestraat.

De jongens (studenten Human Technology aan het Alfa College in Stad) bedachten een interface waarmee je via je telefoon producten kunt scannen, door middel van een QR-code, voor informatie over het product. In het geval van 2 The Max kun je nu een schoen in de winkel scannen om te checken of jouw schoenmaat nog aanwezig is van een bepaalde schoen.

“Vroeger moest je bij medewerkers vragen of jouw maat er nog is. Daardoor moest je heel lang wachten als klant. Dat hoeft nu dus niet meer,” vertelt Martijn Schokker, medeoprichter van Active Inventory.

Voordelen voor consument én ondernemer

Voor zowel de consument als de ondernemer is dit een voordeel, vindt ook Raymon Siegers van 2 The Max: “Het is echt een fantastisch product, echt iets waar we verder mee willen. ”

Schokker: “Als consument kun je nu een stuk sneller winkelen. Zo worden de winkels ook weer voller en zul je zien dat ondernemers minder afhankelijk worden van verkoop via internet. Daarbij kunnen ze via onze interface direct kijken wat de trend van nu is en daar hun inkoop op aanpassen.”

Prijzen

Inmiddels is het idee van de groep al twee keer in de prijzen gevallen. Zo haalden ze de tweede plaats op de Company Launch van Jong Ondernemen in december en wonnen ze de Jonge Ondernemersprijs van het Alfa College.

“Die tweede plek was wel grappig… We hadden nog niks gemaakt, alleen het idee stond vast. We kwamen binnen met dat verhaal en wonnen daarmee ook nog de tweede prijs. En dat voor een stel MBO’ers tussen alle HBO’ers,” lacht Schokker.

In de komende tijd willen de jonge ondernemers uit gaan breiden en bij meerdere bedrijven hun idee installeren. “Maar eerst moeten we het volledig bij 2 The Max helemaal klaar hebben, haha.”

Door: Youri Bakker

Video: Tobias Post, Milton Broen en Carlot Hekkert

Alfa College Active Inventory studenten

Psst, hier meer afleiding: