Studenten en Stadjers: sluit je aan bij de protesten tegen NAM en Den Haag

De pittige aardbeving van maandag is slechts een klein voorproefje op wat nog komen gaat. Daar zijn alle wetenschappers het wel over eens. En het erge is: het maakt niet zo heel veel uit er twintig of dertig kuub per jaar wordt gewonnen. Groningen is doomed. 

Volgens bovenstaande grafiek nemen de aardbevingen zowel in kracht als aantal toe de komende jaren. Over dik vijf jaar wordt de piek bereikt en die houdt vervolgens nog minstens tien jaar aan. Volgens de grafiek worden de bevingen sowieso zwaarder en dat is erg slecht nieuws.Bevingen met de kracht van 4,3, die verwacht worden, zijn tien keer krachtiger dan de beving van maandag.

Anders dan bevingen in Italië of Japan

Omdat de bevingen in Groningen op drie kilometer diepte ontstaan, zijn de gevolgen op het aardoppervlak vele malen heftiger dan een aardbevingen met dezelfde magnitude in bijvoorbeeld Italië of Japan. Komt omdat ze daarop minimaal tien kilometer diepte plaatsvinden. Gevolg is dat de kracht die vrijkomt aan het oppervlakte in Groningen veel krachtiger is dan met natuurlijke bevingen elders.

Nu al wordt het Hoogeland gesloopt. Eeuwenoude boerderijen verdwijnen met bosjes tegelijk, borgen die al sinds de middeleeuwen het landschap sieren storten in of worden onbewoonbaar verklaard en scholen, ziekenhuizen, fabrieken en veel meer van dat zijn niet gebouwd op de bevingen die gaan komen. Zo is het maar de vraag wat er met het chemiepark in Delfzijl gebeurt als er echt een zware beving komt.

Met een beetje pech ontstaat hier ergens de komende jaren een ramp van mondiale omvang. Sommige betrokkenen en experts zijn eerlijk: Groningen is opgegeven. Er is geen redden meer aan. De bevingen blijven komen. Daarbij komt dat de overheid verdomd weinig haast maakt met het versterken van gebouwen in Groningen. Van de beloofde duizenden versterkingen zijn slechts een handvol uitgevoerd.

Uitgelicht beving

Onheilspellende prognoses

Ondertussen ruziet Den Haag al dik een jaar met de NAM (Shell en Exxon) over het schadeprotocol. Het gevolg daarvan is dat er geen schades meer in behandeling worden genomen, terwijl de stapel dagelijks groeit en er sinds de beving van maandag weer meer dan duizend meldingen bij zijn gekomen, ook vanuit de stad Groningen. Daarmee wordt direct de illusie doorgeprikt dat Stad gevrijwaard blijft van bevings.

Want Groningen ligt gewoon in het gebied. Als er een pittige beving in het Noorden van de provincie is, wordt het gevoeld op de Grote Markt en ontstaan er scheuren in het stadhuis. Wat gebeurt er als die verwachte beving van dik boven 4 tussen Ten Boer en Stad plaatsvindt? Nou, buk en cover dan maar. Met een beetje geluk is er dan alleen materiële schade, met een beetje pech…

Daar moet je niet aan denken. Geen flatgebouw in Groningen is gebouwd om maar de lichtste aardbeving te overleven. Dat is bekend. Net zoals bekend is dat de NAM elke schade aanvecht met een leger aan duurbetaalde advocaten, of dat de oliereus elke uitspraak van de Raad van State, waarin ze gedwongen worden om minder te winnen, aanvecht. Want schade, of belangrijker: veiligheid doet er niet toe.

Knaken versus veiligheid

Het gaat om euro’s. Om heel veel geld. Meer dan 250 miljard euro is er uit de Groninger grond gepompt. Van dat geld kun je 260 keer een slinger spannen van broodjes bapao tussen de aarde en de maan, om maar een idee te geven. Zoveel knaken wordt er verdiend aan Groningen, terwijl de NAM moeilijk doet over elke euro schade. Het is godgeklaagd en schandalig. Het is om heel verdrietig en boos van te worden.

Nederland wordt niet geregeerd door het volk, maar door grote bedrijven als Shell en Exxon. Die zijn machtiger dan alle burgers bij elkaar. In de lobby om Den Haag en Brussel in het spoor van de NAM te krijgen, worden miljarden gestoken. En de Koning is groot-aandeelhouder van de Shell. Groningen de vernieling in helpen, maar wel met Koningsdag eem komen zwaaien. Flikker een eind op.

Waar de macht van Shell heel erg duidelijk wordt is bij het Staatstoezicht op de Mijnen. Dat orgaan is vanuit de overheid verantwoordelijk voor de veilige winning van delfstoffen zoals gas. In 2013 waarschuwt het SODM dat economisch belang boven de veiligheid van Groningen gaat. Dat het winningsniveau drastisch omlaag moet en dat de verwevenheid tussen NAM en Den Haag veel te groot is.

aardbevingen Groningen Loppersum wetenschap

Shell en willekeur regeren Nederland

Met het rapport van het SODM is niets gedaan. Dat is in een bureaulade verdwenen. De enige concrete actie die ondernomen is naar aanleiding van de schokkende bevindingen is dat de directeur van het SODM van het toneel is verdwenen en is vervangen door Harry van der Meijden. Harry is oud directeur van de Shell en hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor de complete vernieling van de Nigerdelta.

De gast die van de meest vruchtbare Afrikaanse lagune een horrorlandschap heeft gemaakt waar geen vis meer zwemt, waar geen gewas meer groeit en waar niemand meer kan leven omdat alles onder de olie zit, waardoor miljoenen mensen op drift zijn geraakt, die man is verantwoordelijk gemaakt voor de veiligheid in Groningen. Dat zegt alles. Geld regeert. Economie is belangrijker dan leven in Groningen.

Ondanks alle (loze) beloftes van politieke partijen, van CDA tot PVV, gaat de winning gewoon door. Wordt er gevochten om elke euro en wordt de NAM geen strobreed in de weg gelegd. Men had de hoop dat de bevingen minder werden na het een beetje naar beneden schroeven van de gaswinning. Minister Kamp zei constant: “Het verminderen heeft effect, het wordt rustiger in de bodem en Groningen is veiliger.”

De hoogste tijd

Wat een gelul. Al maanden rommelt het bijna dagelijks in de Groningse bodem. Alsof het een opmaat is naar de grote klap waarvan de beving van maandag maar een klein opwarmertje is. Het is na maandag overduidelijk dat de oplossing niet uit Den Haag komt, en ook niet uit het hoofdkantoor van Shell. Daarom is het echt de allerhoogste tijd dat Groningen het recht in eigen hand neemt.

Niet alleen Ommelanders, maar ook Stadjers, studenten en iedereen die Groningen een beetje liefheeft. Sluit de rijen, sta zijn aan zij, want alleen dan is het volk krachtiger dan de macht van het grote geld. Alleen dan wordt er geluisterd. Het is de hoogste tijd voor massale en collectieve boosheid die zich uit in protesten en demonstraties. Van het blokkeren van NAM-locaties tot de fakkeloptocht op 19 januari.

Daarom ook een klemmend beroep aan jullie. Allicht heb je weinig met bevingen te maken als je hier alleen maar bent voor de studie, maar de Groningers verdienen solidariteit. Meer dan ooit. Duizenden gezinnen gaan kapot aan de gaswinning. Tienduizenden mensen leven in onveiligheid en het voortbestaan van de hele regio staat op het spel. Het is al te laat, maar er valt nog wel genoeg te redden.

Gerco van Beek NAM Groningen

Protesten

Dus loop mee met de fakkeloptocht. Ga niet dapper “meer gas pompen!”, blèren vanaf het balkon van Vindicat zoals eerder bij een demonstratie, maar steek een fakkel aan en wordt boos op het onrecht dat Stad en Ommeland wordt aangedaan. Om het feit dat Shell regeert in Den Haag en dat de stem van de NAM wichtiger is dan de stem van de democratie. Zo kan het echt niet langer.

Vanmiddag (10 januari) is het eerste protest. Minister Wiebes van Economische Zaken (verantwoordelijk voor de gaswinning) komt op werkbezoek in Groningen. Op Facebook is een evenement aangemaakt om zelf je onvrede te uiten tegen de minister. Meer dan honderd mensen geven aan te komen en nog eens honderden zijn geïnteresseerd. En de politie wordt al een beetje zenuwachtig.

Vrijdag 19 januari organiseert de Groninger Bodembeweging de fakkeltocht in het centrum van Groningen als protest tegen de NAM. Eerdere fakkeltochten trokken duizenden mensen, maar maakten geen verschil. De vraag is of deze tocht wel zoden aan de dijk zet. Wat in ieder geval zou helpen is als er meer dan tienduizend mensen meelopen. Daarom de oproep aan Stadjers en studenten: sluit je aan.

Ga het gesprek aan ( comments)