Studenten: sluit je aan bij de fakkeloptocht uit solidariteit voor Groningen

NAM fakkels 3

Lieve studenten, Groningen geeft jullie ongelooflijk veel. Stappen tot ver voorbij het ochtendgloren, vette festivals als ESNS, Paradigm, KopjeK en Noorderzon en alle ruimte om jong en wild te zijn. Maar Stad en Ommeland hebben het moeilijk en hebben jullie hulp nodig.

Groningen wordt geteisterd door aardbevingen, veroorzaakt door de gaswinning. De komende jaren wordt het alleen maar erger met meer en zwaardere bevingen. Ondertussen prevaleert Den Haag de inkomsten van de schatkist en van de NAM boven de veiligheid van Groningen. Huizen en gebouwen worden niet versterkt, de gaswinning gaat vooralsnog niet substantieel naar beneden, wat zou moeten, en schades worden maar mondjesmaat uitbetaald.

Nam, Shell en Exxon boven de wet?

Ondanks harde uitspraken van rechters en de Raad van State, die de Staat en de NAM constant op de vingers tikken, gaat de vernieling van Groningen straffeloos door. De veiligheid van Groningers, van Stad en Ommeland, is ondergeschikt aan het grote geld. Terwijl dat niet zo moeten. Sterker: de veiligheid garanderen voor de inwoners is de allerbelangrijkste kerntaak van de overheid en al het andere zou daar ondergeschikt aan moeten zijn. Maar dat is niet zo.

Den Haag heeft poep aan Groningen. De NAM ziet Groningen als een melkkoe. En dat moet stoppen. Niet alleen omdat de regio het zat is. Niet alleen omdat het bedrijfsleven zich, met instemming van Den Haag,  boven de wet plaatst. Niet alleen omdat schades niet worden uitbetaald, maar vooral omdat we moeten voorkomen dat een groot deel van de provincie in een sinkhole verdwijnt. Omdat de overheid niet ingrijpt, is het de hoogste tijd dat Studenten, Stadjers en Ommelanders zij aan zij boos worden.

Sluit je aan bij de Fakkeloptocht

Vanavond is daar het geschikte moment voor. Om 19:30 stroomt de Vismarkt vol voor de fakkeltocht die als protest dient tegen alles wat hier gebeurt. Sluit je alsjeblieft aan. Uit solidariteit voor de Stad die jullie zoveel geeft. Maar vooral om te laten merken dat in de democratie de veiligheid, en het recht op een toekomst, het allerbelangrijkste is. De economie is een middel, maar niet het doel waarvoor alles moet wijken. Zoals in Groningen gebeurt en waarmee wij het voorbeeld zijn van heel veel wat verrot is in de wereld.

Daarom studenten, sluit je aan bij de Groningers en strijdt zij aan zij met boeren, burgers, Stadjers en buitenlui voor de democratie, waarvan de belangrijkste waarden serieus op het spel staan. Een stampvolle Vismarkt kan het verschil maken. Echt. Kun je daarna mooi aansluiten bij een van de vele optredens van ESNS om lekker een pilsje te drinken en te rocken op live muziek. Meer info op Facebook.

Psst, hier meer afleiding: