Studentenkamers verdwijnen al jaren aan de lopende band in Grunn. Dat is een kwalijke en perverse ontwikkeling

Verbouwings aan de Jozef Israëlstraat in Stad – foto van DVHN

De gemeente Groningen verleent al jaren vergunningen aan particuliere verhuurders die een x-aantal studentenkamers willen omzetten naar een lager aantal studio’s of appartementen. Dat is winning voor pandeigenaar, want die kan zo, op kosten van de belastingbetaler, veel meer huurpenningen innen.

In de periode van 15 maart tot en met 5 mei hebben tientallen pandeigenaren een omgevingsvergunning gekregen voor het ombouwen van hun kamerverhuurpand naar een appartementen-, of studiocomplex. Doorgaans worden dan bijvoorbeeld vier kamers omgebouwd tot drie studio’s. In sommige gevallen worden van twaalf kamers negen studio’s gemaakt. In totaal zijn in deze periode op deze manier 45 kamers aan de markt onttrokken.

Daarom

Het verschil tussen een kamer en studio is dat een studio wettelijk meer huur oplevert omdat het een zelfstandige woning is, in tegenstelling tot de kamer. Daarvoor moeten een aantal dingen worden toegevoegd aan de woonruimte: eigen douche, keuken, toilet en voordeur. Maar dan heb je ook wat: alles voor jezelf en de huurder komt vaak ook nog ineens in aanmerking voor huursubsidie. Dat kan zover oplopen dat het per saldo voor de skere student niet uitmaakt of hij een kamer of studio huurt.

Voor de verhuurder is het ook gunstig: de opbrengst van drie studio’s is veelal hoger dan van vier kamers. Wim Bulten is een van de vastgoedinvesteerders die in deze periode omgevingsvergunningen heeft gekregen om van kamers studio’s te maken. Dat is volgens hem een veilige belegging. “Om de zoveel tijd moeten panden gerenoveerd en energiezuiniger worden gemaakt. Door tegelijk kamers om te zetten in studio’s voeg ik waarde toe aan het pand.”

De slopershamer heeft flink huisgehouden in een pand aan de Jozef Israëlsstraat. Foto: Archief DVHN

Studenten, Stad en belastingbetaler de dupe

Dit mechanisme is al jaren aan de gang. Zo schreven wij al in 2019 dat er bijna dagelijks een kamer in Groningen verdwijnt. Dat gebeurt dus nog steeds volop. Dat is vanwege meerdere redenen een slechte zaak. Niet voor niks sprak de gemeenteraad begin dit jaar haar zorgen uit over deze ontwikkeling.

Studenten die een kamer zoeken zijn de dupe. De markt in Groningen is al overspannen en die wordt er niet chiller op met het onttrekken van vele kamers. De woonnood wordt alleen maar hoger. Ook de belastingbetaler is de Sjaak. Want die draait middels de huursubsidie doorgaans op voor de extra winst die verhuurders op deze manier pakken. Daarnaast wordt de stad zelf wordt danig verminkt door deze verschuiving.

Uitwassen van het systeem

In prachtige wijken als de Schildersbuurt, waar vele panden onder beschermd stadsgezicht vallen, worden al jaren stokoude interieurs gesloopt. Prachtige en historische plafonds, haardschouwen en vensters verdwijnen allemaal in de container. Buurtbewoners zien het met lede ogen aan, maar er valt bar weinig tegen te doen omdat de gemeente maar blijft smijten met omgevingsvergunningen.

Een andere uitwas van dit mechanisme zijn studio’s en appartementen die te klein zijn om de kont te keren, maar wel volgepropt zijn met een een minuscule keukenblokje, met regelmatig pal daarnaast de douchecabine en de wc. Zoals hier, of hier, of hier. Nou hoor ik u al denken: wie huurt dat in hemelsnaam? Nou, in de overspannen huurmarkt staan beginnende huurders met de rug tegen de muur. Het is of dit, of nog een jaar op zolder bij pa en ma wonen.

Hier kun je zelf de omgevingsvergunningen checken. Eem Groningen invullen, bij onderwerp ‘omgevingsvergunning’ aanklikken en bij zoekwoord ‘onzelfstandig’ invullen.

Psst, hier meer afleiding: