Olle Grieze alvast in de stutten gezet vanwege verdubbelings gaswinning: startsein voor #Groningenbeweegt

Verbijstering en boosheid. Woorden die niet eens in de buurt komen van het gevoel, maar die we toch maar weer gebruiken. In het journaal was ‘klap in het gezicht’ te horen en weer iemand anders noemde het ‘diep droevig’. Samen met termen als ‘onbetrouwbare overheid’ en ‘onacceptabel’ schetst het een meer dan zorgelijk beeld na de bekendmaking dat de gaswinning in Groningen verdubbeld zal worden.

Omdat woorden niet meer genoeg zijn om uitdrukking te geven aan de wanhoop kwamen zaterdagmiddag Sandra Beckerman en Chris Garrit in actie. Sandra kwam begin deze eeuw voor haar studie in Groningen wonen en ging nooit meer weg. Ze werd actief voor de Socialistische Partij (SP) en zit sinds 2017 in de Tweede Kamer. Daar zet ze zich in voor de aardbevingsslachtoffers en -problematiek.

‘Trending topic’

Chris is natuurlijk bekend als ex-nachtburgermeester, ondernemer (EM2), betrokken Stadjer en onlangs werd bekend dat hij verkiesbaar is bij de komende gemeenteraadsverkiezingen, voor Stadspartij 100% voor Groningen. Onder de rook van Groningens’ bekendste herkenningspunt vertelt hij wat het doel is: “Dit is een oproep aan alle Groningers om na te denken over ludieke acties. #GroningenBeweegt moet trending topic worden.”

“De inwoners van Stad en Ommeland zijn misschien moegestreden en murw gebeukt. De aankondiging dat de gaswinning verdubbeld zal worden is ingeslagen als een bom. Dit is het moment om nogmaals te laten zien, via sociale media, wat dit met ons doet. Dat kan met filmpjes, foto’s of tekst. Praat en schrijf de frustratie van je af en gebruik de hashtag. Wij kunnen de berichten vervolgens verzamelen en bijvoorbeeld bundelen op een website.”

“Daarom staan wij hier vanmiddag aan de voet van de Martinitoren,” vervolgt Chris zijn betoog. “Groningen moet een vuist maken tegen Haagse vernielzucht”.

“Groningen moet een vuist maken tegen Haagse vernielzucht”.

‘Pijnlijk en vernederend’

Sandra werkt als SP-Tweede Kamerlid natuurlijk midden in het hart van onze democratie, maar is het helemaal beu: “Keer op keer breekt Den Haag beloftes aan Groningen. Dat breekt mensen. Tienduizenden schademeldingen staan open, de versterking verloopt dramatisch en nu wordt de gaswinning mogelijk weer verdubbeld.”

Beide initiatiefnemers hopen dat Groningers via sociale media op wat voor wijze dan ook aandacht vragen voor de aardbevingsproblematiek. “Dit is zo pijnlijk en vernederend,” aldus Sandra. “Groningen staat erg laag op de Haagse agenda. Een of ander contract met de Duitsers is belangrijker. Deze actie bij de Martinitoren in een uitnodiging voor meer. Het begin van nieuwe actie. Schreeuw met ons mee. Laat Den Haag beven!” De ongeveer vijftig aanwezigen reageren met gejuich: “Actie, actie, actie,” galmt het over een verlaten Martinikerkhof.

Aanvullend onderzoek

Naar nu blijkt zit Nederland vast aan ‘een of ander’ langjarig contract met Duitsland om gas te leveren voor Duitse huishoudens. Die vraag neemt toe met als gevolg in plaats van 3,9 miljard kubieke meter, een winning van maximaal 7,6 miljard kuub. Demissionair minister Stef Blok laat ondertussen onderzoeksinstituut TNO aanvullend onderzoek doen naar de risico’s op aardbevingen. Ook het Staatstoezicht op de Mijnen bestudeert de risico’s van de extra winning. De levering is echter een verplichting, dus van afstel zal geen sprake zijn.

De verhoging van de gaswinning zal hoe dan ook leiden tot nog meer onzekerheid en een langere onveilige situatie. En dat terwijl de versterkingsoperatie achterloopt. Over een paar dagen zit er een nieuw kabinet. Stef Blok is dan van Groningen af. Maar zoals het er nu naar uitziet is Groningen nog lang niet van Stef Blok af. De keuzes gemaakt door hem en het oude kabinet dreunen letterlijk en figuurlijk nog wel even door.

Psst, hier meer afleiding: