Suikerunieterrein: megalomaan of straks vetste undergroundspot van Nederland?

 

 

Suikerunieterrein Rebel Rebel Hostel Groningen

Foto door Aart Speerstra

Het Suikerunieterrein komt eindelijk van de grond en begint booming te worden. De insteek is om er een creatieve broedplaats met ruimte voor feest en vrijheid van te maken. Waar kunst, cultuur, festivals, chillen, uitgaan en ondernemen hand in hand gaan. 

De belofte lijkt na een paar jaar aanmodderen eindelijk ingelost te worden. Paradigm komt er met hun club en festivalterrein. Rebel Rebel Hostel is aan. Psy-Fi bouwt er een earthship. EMG verhuist het stadspodium naar het terrein. Het Stadslab (bijzonder groots project) wordt binnenkort geopend en er is al het Zeefgebouw.

En er komen ook nog eens heel veel festivals aan op het terrein. Komende perioden Paradigm Festival. Drie dagen lang feest met duizenden bezoekers. Kadepop iets later. Twee dagen festival met ook weer duizenden bezoekers. En er staan voor de winter al de nodige grote en harde feesten in het oude gebouw gepland.

Diverse stromingen, allemaal een restaurant

Veel van die partijen hebben ook nog eens al dan niet premature plannen voor voor voedselvoorziening. Het Stadslab heeft ook plannen voor een restaurant. En restaurant de Wolkenfabriek is er al. Heel vet dat al die ondernemers grootste en creatieve plannen hebben voor het gebied. De oude suikerfabriek en omgeving leent zich er uitstekend voor.

Op fietsafstand van de binnenstad. Hele rauwe en industriële omgeving. Weinig omwonenden en dus alle ruimte om te feesten en lawaai te maken. En dan ook nog eens met de undergroundvibe die zo typerend is voor de locatie en de partijen die er bezig zijn. Een spot waar zelfs Amsterdam met enige jaloezie naar kijkt. Bruisend. Hip. Vrijstaat beetje. Tof gewoon.

Suikerunieterrein: top of flop?

Toch zijn er mensen die twijfelen of het allemaal wel van de grond komt. Zoals Daniel Vermeend, van onder andere Indicator. Hij pent op Facebook: “Ik vraag me stellig af, wat gaat hier allemaal (mis)lukken op het Suikerunie terrein? Ik tel op dit moment: Paradigm, Psy-Fi, EMG, het Stadslab, het Zeefgebouw en dan willen ze ook allemaal een restaurant. Kan niet goedgaan toch?”

Onder de post ontstaat een interessante en inhoudelijke discussie, die eigenlijk een groter podium verdient. Vandaar dat we hem overhevelen naar Sikkom. Om alvast een voorschot te geven, droppen we de interessantste comments hieronder:

Meningen

“Daar gaat een gruwelijke underground locatie naar een commerciële kutplek…”

“Dit is wel erg veel van het goede. Men kan beter gaan samenwerken op de bestaande ideeen om er toch een mooi project van te kunnen maken. Zo zie je door de bomen het bos niet meer zeker als je als onbekende op het terrein komt. Maak gebruik van het bestaande concepten en die uittebreiden met nieuwe concepten.”

“Als elk hun eigen publiek aantrekt en tourisme dan zeg ja doen. Maar het is geen Amsterdam met miljoenen aan bezoekers.”

“Dat dus indd. En daarnaast, is het mogelijk om dit allemaal in goede harmonie te laten verlopen? Ik twijfel met elk initiatief erbij meer en meer.”
“Daarentegen, zet het met onderlinge samenwerking goed in de markt en wellicht wordt het een mooie culturele hotspot…, who knows.””Gedoemd te mislukken. Zelfs in Amsterdam zou het zwaar zijn.”

“Zoveel restaurant is misschien wat overdreven maar op gebied van muziek zie ik veel diverse ideeën. Hoop dat het allemaal lukt want het terrein heeft veel potentie. Creatieve ondernemen. Het hotel zit vol geboekt als het festival daar is lijkt mij 🙂 anders doe je echt iets verkeerd marketing technisch gezien. De grote uitdaging is denk ik het samenwerken op langere termijn tussen verschillende organisatoren. Hopelijk blijven het allemaal goede buren en kan iedereen doen waar die goed in is.”

“Op zich is het idee veelbelovend en origineel. Maar zoiets werkt wel in Amsterdam maar niet in Groningen, ben ik bang. Te groot contrast tussen kunstenaar en “normale” mensen.”

“Zoiets als de Zuidzijde van de grote markt? Ik snap Daniel’s punt heel goed. Hij zegt ook niet dat het per definitie niet gaat werken, alleen is het echt niet gezond om meerdere restaurants op een locatie te vestigen die buiten de binnenstad ligt. Daarnaast krijg je, omdat je elkaar moet gaan beconcurreren, nooit de omzet die je moet hebben. Het is een beetje hetzelfde alsof je 4 McDonald’s naast elkaar neerzet. En dan maar afvragen waarom ze niet winstgevend zijn. Meerdere concepten op het terrein is echt wel mogelijk. Zolang het maar verschillende concepten zijn en elk een ander doelgroep trekken. Een hotel daar is voor de partyganger die het Paradigm Festival bezoekt natuurlijk de uitkomst bij uitstek. Maar de dagen dat er niets gebeurt dan? Alleen bij Eurosonic bereiken de hotels in Groningen een “bijna vol”-capaciteit… Ik wil hier mee zeggen, er is voldoende aanbod.”

Psst, hier meer afleiding: