Supersnelle treinen tussen Groningen en Randstad

treinen

Goed nieuws: ProRail werkt aan supersnelle treinen tussen Groningen en de Randstad. Dat worden ritten zonder tussenstops, zodat de reis uiteindelijk twee keer zo snel gaat. Hoppah!

Want wat is het een nare reis. Zelfs als je geen vertraging hebt, de machinist peper in z’n reet heeft, de aansluitingen naadloos zijn, doe je er nog dik twee uur over. Te lang. Dat vindt niet alleen iedereen in Groningen, maar ook spoorbeheerder ProRail. Erg chill, want als er iemand iets aan de reistijd kan doen, is het ProRail.

Snellere treinen, geen stops

Het plan? Alle tussenstops eruit slopen. Dat wil zeggen dat er niet meer gestopt wordt in bijvoorbeeld Zwolle, of Assen. Nee, gewoon in één ruk van hier naar Amsterdam. Zoals het nu lijkt, worden dat één of twee treinen per dag in de spits, naast de reguliere dienstregeling.

Maar om de reistijd daadwerkelijk te halveren, is er meer nodig dan het schrappen van Zwolle. De treinen moeten namelijk een stuk sneller over het spoor sjeesen dan die lullige Thomas de Treintjes van nu.

Wanneer?

Op dit moment maakt Pier Eringa, topman van ProRail, al plannen met NS, maar het moet ook afgestemd worden met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. ’t Kan dus nog enkele jaren duren voordat het plan realiteit wordt.

Maar toch, het blijft goed nieuws. De snellere treinen zorgen voor een betere verbinding met de Randstad en dragen daarom bij aan de ontwikkeling van het Noord-Nederland. Misschien stoppen mensen dan op den duur met zinnen als ‘Oh, kom je he-le-maal uit het Noorden?’ en komen ze eerder een keer kijken.

Bron: Dagblad van het Noorden

Ga het gesprek aan ( comments)