Supporterscollectief FC Groningen: macht naar supporters

Anderhalf jaar geleden komt Niels Hilboesen naar me toe. De stoere oud-frontman van de Z-side kwispelt als een puppie. Zijn ogen glunderen. Hij heeft een idee, om supporters meer invloed te geven binnen FC Groningen. “Uniek in Nederland,” fluistert hij me toe. 

Het plan is serieus, maar nog in het beginstadium en ik mag er absoluut niet over schrijven, tot vandaag. Want zojuist is met de officiële persconferentie het Supporterscollectief opgericht.

Het collectief is het idee waar Niels al die tijd mee rondloopt en waar hij mij anderhalf jaar geleden al over tipt: “We zijn met iets ongekends bezig. Hans Nijland ziet het zittten. Dit wordt echt geweldig. Ooit moet je er over schrijven, maar nu nog niet. We zijn nog even bezig.”

SUPPOTERSCOLLECTIEF

Supporters maken de club

Dat even wordt ongeveer 18 maanden. Ondanks dat het enthousiasme van alle betrokken partijen per vergadering groeit, heeft het concreet maken nogal wat voeten in aarde. Dat komt omdat mensen macht moeten opgeven, die vervolgens terechtkomt bij supporters en dat is iets waar bestuurders van nature een afkeer tegen hebben.

Toch zet Niels door. Bloed, zweet en tranen steekt hij erin. Avond na avond broedt hij plannen, overlegt hij met bestuurders en zoekt hij contact met accountants en andere partijen om zijn plannen van een serieus en gedegen laagje te voorzien. Niels maakt indruk. Onder andere bij Nijland: “Bij de eerste meeting kwam Niels ongelooflijk goed voorbereid voor de dag. Hij had zich ingelezen en succesvolle projecten in Engeland bestudeerd.”

Dus gaan de deuren open bij FC Groningen. Management, supportersvereniging en alle andere stakeholders begrijpen het belang van supporters. Die maken namelijk uiteindelijk de club. Spelers, management, zelfs Hans Nijland zijn maar tijdelijke poppetjes. “Daarom moet de continuiteit van de club gewaarborgd worden door supporters,” is Niels al heel lang van mening.

Steun uit Engeland

Het ideetje van Niels begint te rollen. Hij zoekt contact met onder andere Cardiff City, waar supporters al verenigd zijn in een collectief. Hij ontmoet Ben Shave, van Supporters Direct, het door de Uefa en FIFA gesteunde orgaan ter bevordering van de rol van supporters binnen betaald voetbalclubs. Ben gelooft in Niels zijn plannen en ondersteunt hem waar mogelijk. Met als eindreslutaat het vandaag opgerichte Supporterscollectief.

Het Supporterscollectief is een onafhankelijke stichting met een bestuur dat wordt gevormd met supporters vanuit verschillende hoeken. Daarnaast is er de raad van toezicht, waarin de voorzitters van verschillende grote bestaande supportersgroeperingen, als de Supportersvereniging, Groningen Fanatics, Rolly-Side en Z-Side zitting hebben.

Volgens Hans Nijland is het Supporterscollectief, dat actief bij de club betrokken wordt, erg belangrijk voor FC Groningen. Het onderstreept en waarborgt de FC als volksclub richting de toekomst. Zo ligt nu vast dat de naam, het shirt en meer van dat soort culturele waarden voor altijd hetzelfde blijven. Wat een eventuele toekomstige investeerder ook wil.

Wat als grote investeerder komt?

Dit statement roept een vraag op bij Jan Mennega, journalist bij Dagblad van het Noorden. “Stel dat de club zo goed als bankroet is en er komt een investeerder die 100 miljoen in de club wil steken, op voorwaarde dat de FC in het rood gaat spelen?,” vraagt de journalist aan El Presidente. “Nou Jan, 100 miljoen is erg veel geld, maar zelfs dan staat vast dat FC Groningen thuis altijd in groen-wit speelt.”

Het is slechts één concreet voorbeeld waar Supporterscollectief voor staat. Ze bewaken de clubcultuur, zorgen dat FC Groningen zichtbaar is in de regio en ze willen gebruik maken van alle kennis en kunde die aanwezig is onder de supporters. Alle ideeën zijn samengevat in vier concrete doelstellingen. Daarnaast is er ook al een tweetal initiatieven in gang gezet.

Doelstellingen Supporterscollectief:

1- Het Supporterscollectief stelt zich tot doel een positieve macht binnen FC Groningen te zijn. Onder het motto: er is heel veel verborgen en onbenut talent en kennis. Dat talent en die kennis moet zo breed mogelijk benut worden.

2- Het Supporterscollectief ontplooit initiatieven ten bate van FC Groningen en bewaakt de specifieke clubcultuur die bij FC Groningen hoort. Dit alles in nauwe samenwerking met directie en management van FC Groningen.

3- Het Supporterscollectief wil zich inzetten op het maatschappelijke vlak en daartoe projecten ontwikkelen. Ook streeft het naar meer zichtbaarheid van FC Groningen in stad en regio.

4- Het Supporterscollectief is een initiatief vanuit supporters en is qua structuur en opbouw van de supporters. Het wil de kracht van supporters ten volle benutten ten bate van de club FC Groningen. Het wil een platform bieden aan supporters die op allerlei vlak een inbreng kunnen hebben. Daartoe neemt het collectief het voortouw voor het vormen van een klankbordgroep in nieuwe vorm. Zo kunnen supporters door middel van handen, ideeen en geld invloed hebben in diverse zaken ten bate van FC Groningen.

Reeds gerealiseerde projecten:

1- Gouden Aandeel – Voor supporters van FC Groningen is het van groot belang dat de club vasthoudt aan haar kernwaarden en specifieke clubcultuur. Die kernwaarden vormden eerder een onderdeel van het zogeheten ‘Cultuurmanifest’. Bij het Supporterscollectief leefde de wens deze kernwaarden vast te leggen in het zogenoemde ‘Gouden Aandeel.’

In goede samenwerking met FC Groningen is dit gerealiseerd. In de tijd dat bij een aantal clubs rijke mensen vanuit Rusland of China door overnames veelal de cultuur van de club geweld aan doen, is de clubcultuur bij FC Groningen middels het ‘Gouden Aandeel’ gewaarborgd. Clubnaam, logo, clubkleuren, speelstad en thuis-shirt.

2- Bij de supporters van FC Groningen bestaat al langer de wens de geschiedenis van de club op zichtbare wijze te bewaren en vast te leggen. Een wens die ten volle door FC Groningen zelf gedragen wordt. Om dit te realiseren is een initiatief in volle gang om te komen tot een ‘FC Groningen Experience’.

Dit tastbare en deels virtuele FC Groningen-museum gaat volgens plan een vast onderdeel van stadion Euroborg vormen. De plannen liggen klaar, over de financiering hiervan zijn club en Supporterscolletief in vol overleg. Vanuit de filosofie van het Collectief zullen ook hier de supporters een grote rol spelen. Binnenkort zullen wij de complete plannen gaan presenteren.

Check voor meer informatie de Facebookpagina of website van het Supporterscollectief.

Door: Willem Groeneveld

Supporterscollectief FC Groningen

Foto: Andy Zuidema

 

Psst, hier meer afleiding: