Symbool voor schoon water wordt bron van vervuiling

Sikkom Otter 2

Enkele weken geleden tref ik op Facebook een plaatje van een ondefinieerbaar drijvend iets in de Groninger gracht. Het blijkt een namaakotter van plastic te zijn, ingezet door de partij Water Natuurlijk, die meedoet aan de Waterschapsverkiezingen vandaag.

Met de dobberende otter, gemaakt van zwerfvuil, wil de partij aandacht vragen voor het belang van schoon water, ook in de Groninger grachten. Want alles staat in verbinding met elkaar en als het water in de stad schoner is, dan kan de otter goed leven in de maren en kanalen ten Noorden van de Stad.

Otter als symbool van schoon water

Wij citeren uit het programma van Water Natuurlijk: “De Otter is niet voor niets het symbool dat Water Natuurlijk in de verkiezingscampagne gebruikt. Zonder goede waterkwaliteit en een gezond waterleven komen Otters niet terug in een gebied.”

Sikkom 1

En: “Op vrijdagmiddag 6 maart zwom een reusachtige Otter door de diepen in de Groningse binnenstad. Het reusachtige dier trok veel bekijks, want een Otter in Stad, dat zie je niet elke dag. De Otter was duidelijk op zoek naar schoon water, maar dat was geen makkelijke opgave.”

Otter als symbool van watervervuiling

Nee, dat is zelfs een verdomd lastige opgave. Zeker als die plastic otter zelf een bron van vervuiling is. Want wat schetst de verbazing? De drijvende otter van afval dobbert nog steeds in de gracht. Nu bij het Groninge Museum, waar het beestje weliswaar is aangelijnd, maar ook is opengereten.

Met als gevolg dat het symbool voor schoon water nu een bron van vervuiling is. Uit de buik stromen vuilniszakken met troep de gracht in. De petflesjes, waar de vacht mee is nagemaakt en waar de buik mee is gevuld om de otter te laten drijven, laten los en vervuilen nu het water in het Verbindingskanaal. Daarmee draagt Water Natuurlijk bij aan de zo verguisde plastic soep.

Lekker stukje symboolpolitiek Water Natuurlijk!

Door: Willem Groeneveld

Sikkom Otter 3

Psst, hier meer afleiding: