Tadaaaaa: blauwalg in Paterswoldsemeer. Dus negatief zwemadvies, want daar krijg je jeuk van

blauwalg
Foto van 2021 en met dikke lagen blauwalg op het Paterswoldsemeer

Er zijn een paar zekerheden in het leven. Iedereen gaat dood. De NAM verneukt de brut met hulp van de VVD. De NS heeft vertraging. Het Noorden doet er niet toe. En in het begin van de zomer zit het Paterswoldsemeer al vol met blauwalg.

De ene keer is dat reeds in mei, als de zomer vroeg loskomt. De andere keer komt de eerste waarschuwing voor blauwalg ergens in juni, zoals nu. Om exact te zijn: sinds 15 juni heeft Zwemwater.nl, de site waar de kwaliteit van alle openbare zwemplekken wordt bijgehouden, het etiket ‘negatief zwemadvies’ op het Paterswoldsemeer geplakt.

Artikel gaat verder onder het plaatje

Elk jaar weer blauwalg

Dat doen de watercontroleurs niet zonder reden. Er zit namelijk blauwalg in het water. Nou is dat geen verrassing, dat goedje zit altijd in water. Maar als het te veel wordt, is het een probleem. Dan krijg je van die dikke lagen blauwalg. Te herkennen aan de geur en het oogt als vieze drab en daarvan kun je huidirritatie krijgen, buikpijn of jeukende ogen. Niet prettig. Daarom dus waarschuwings, specifiek voor zwemlocatie de Lijte.

Het is dus elk jaar hetzelfde liedje op het Paterswoldsemeer. Het Meerschap is al jaren bezig met het Waterschap om de kwaliteit van het water te verbeteren. Dat moet gebeuren door meer doorstroming te krijgen vanuit het Noord-Willemskanaal. Is tot nu toe niet echt gelukt dus, maar de watermanagers hebben nog een paar troeven in handen. Zo moet er een nieuwe verbinding komen in de zuidkant van het meer, precies daar waar het altijd raak is met blauwalg.

Er is gelukkig ook goed nieuws. De Hoornsepis is nog vrij van blauwalg. Net als het meertje bij Kardinge, Stadsstrand en alle andere openbare zwemplekken in buurt van Stad. Moi!

Psst, hier meer afleiding: