‘Talk of the Town’: elke vrijdagmiddag een talkshow. Vandaag op het programma: Bitcoin, The Dig en Inge van Calkar

Presentatoren Nathan de Vries en Lara Harbers

Forum Groningen, Dagblad van het Noorden (en een beetje Sikkom) beginnen samen een talkshow: Talk of the Town (TOTT). Die moet, als corona gedempt is, het bioscoopcafé op de vijfde verdieping van het markante  cultuurpaleis na werktijd vol laten lopen. Sowieso wordt de show live uitgezonden via de websites van de krant en het Forum.

De eerste keren, met de aftrap op vrijdag 5 maart, zal dat zeker nog zonder publiek zijn. “Maar voor de langere termijn dachten we: dát missen we nog, iets waarmee we de werkweek leuk kunnen afsluiten”, zegt bedenker Daphne de Bruijn, die voor Forum Groningen ook bij de opzet betrokken is. ‘Een show voor iedereen toegankelijk, publiek dat hier voor Talk of the Town en een drankje heen komt.”

Voor De Bruijn was het logisch om Dagblad van het Noorden daarbij als partner te omarmen. “De krant is doorlopend aan het experimenteren en wij zijn dat ook. Het is een goede match.”

Lara Harbers en Nathan de Vries presenteren om en om

Presentatoren van de show zijn Lara Harbers en Nathan de Vries, ieder om de week. Ze werkten beiden ooit voor OOG. Maar niet samen. Ze kenden elkaar van gezicht, en van elkaars werk, meer niet. Harbers is een bekende in het Groningse culturele circuit, waar ze onder meer theaterinleidingen doet en interviews voor publiek geeft – ook in het Forum. Ze trad op als presentator bij Eurosonic Noorderslag en verder schrijft ze, en maakt ze podcasts.javascript:void(0)

Nathan de Vries presenteerde Spuiten en Slikken en Keuringsdienst van waarde en maakte Ajax TV voor Fox Sport. “Maar als Groningen tegen Ajax scoorde juichte ik voor Groningen, buiten het gezicht van de camera”, zegt hij lachend, “want de FC is altijd mijn club gebleven. Je bent Groninger of je bent het niet.”

Het blijft voor de twee niet bij presenteren alleen, ze vormen met De Bruijn en met Dagblad van het Noorden -redacteur Liselotte Schüren en twee studenten ook de redactie van Talk of the Town en bepalen dus mede de inhoud. Harbers: “Ik heb er heel veel zin in, juist omdat we het persoonlijk mogen maken. Nathan en ik zijn gevraagd om onze eigen interesses in te brengen. Natuurlijk halen we de actualiteit naar de show, maar door die toegespitste opzet zullen theater en kunst bij mijn afleveringen zeker aan de beurt komen. Nathan is meer van de sport en van de archeologie.”

Fan van opgravingen: daarom ‘The Dig’ én Ezinge

“Ja!”, reageert De Vries direct enthousiast. “Archeologie kreeg ik in mijn familie met de paplepel ingegoten. Iedereen was gek van fossielen. En we gingen voor opgravingen vaak de grens over, bij Bad Bentheim in de buurt.” De Vries is vrijdag de eerste presentator van dienst en jawel, direct wordt ingehaakt op de Netflix-film The Dig , die gaat over de blootlegging van een 1400 jaar oud scheepsgraf bij Sutton Hoo in Engeland. Om het naar de eigen omgeving toe te halen komen vanzelf de opgravingen bij Ezinge van ‘onze eigen’ Van Giffen langs, van honderd jaar geleden.

Ook De Vries staat te trappelen om te beginnen. “Lara is een topvrouw en ik denk dat die om-beurten-presentatie een grote kracht kan zijn, juist interessant door die wisselende belangstelling.” Harbers; “Mooi dat we om te beginnen al veertig afleveringen hebben vastgelegd. Dat geeft zo’n show houvast. Elke dinsdag brainstormen en afspraken maken, en dan op naar vrijdag, leuk!”

‘Talk of the Town’ is géén coronashow

Liselotte Schüren, die voor DVHN aanschuift en net zo bepalend is voor de inhoud ziet ‘Camera Café’, zoals de caféruimte bij de bioscopen heet, wel volstromen. Maar dus niet al direct. “We hadden eigenlijk in de eerste week van februari willen beginnen. Dat is door die coronabeperkingen uitgesteld. Maar nu hebben we gezegd: toe maar.”

Wekelijks is er ook een muzikale gast, te beginnen met Inge van Calkar. Ook schuift telkens een columnist aan: filosoof en ‘ontdekkingsreiziger van het alledaagse’ Bram Esser, ‘twitterfilosoof’ Sanne ten Wolde of schrijver/literair programmamaker Esmé van den Boom.

Het wordt dus uitdrukkelijk géén coronashow, maar een show die toevallig in coronatijd van start gaat. Schüren: “Precies. En de show is straks niet alleen live via www.dvhn.nl en www.forum.nl te zien, maar ook op Facebook en YouTube. Mocht je de show niet live kunnen zien, dan kun je Talk of the Town terugluisteren via de bekende podcastkanalen.”

Daphne de Bruijn spiegelt zich voor aan de radioshow Spijkers met Koppen , ook met publiek, dat al jaren een succesnummer is van BNNVARA op de zaterdagmiddag. Als we straks met publiek, zodra dat mag, die sfeer een eind weten te benaderen, dan ben ik heel gelukkig.”

Vanmiddag om 17:00 uur wordt Talk of the Town ook uitgezonden op onze Facebookpagina. Op het programma staan de bitcoin, The Dig (film op Netflix) en zangeres Inge van Calkar.

Door Eric Nederkoorn

Psst, hier meer afleiding: