Te gek en enorm kunstwerk onthuld in parkeergarage Forum Groningen

Forum Groningen wordt de 29e officieel geopend, maar stiekem is er al van alles te doen. Zo worden er rondleidingen gegeven aan een select gezelschap genodigden en gister is Wervel, het enorme kunstwerk in de parkeergarage onthuld.

Het kunstwerk is knalgeel, oceaanblauw en dan weer vurig rood: de hyperkleuren van Wervel kolken en suizen door de Forumgarage. Het led-sculptuur is gemaakt door kunstenaar Nicky Assmann, in opdracht van het CBK Groningen. Wethouder Paul de Rook onthulde het kunstwerk dat vanaf volgende week door alle bezoekers van Forum Groningen is te bewonderen.

Turbulentie

Nicky Assmann ontwikkelde specifiek voor de Forumgarage dit twintig meter lange kunstwerk. Wervel is, volgens haar, een verbeelding van turbulentie. Tegelijkertijd is het een metafoor voor de tijd waarin we leven en de dynamiek van Forum Groningen. De vorm is geïnspireerd op een tornado en volgt de contouren van de architectuur van het Forum. 

De kleurrijke, gecomponeerde videobeelden zijn gebaseerd op natuurlijke fenomenen als turbulentie en vloeistofdynamica en de wetenschap hierachter. Wervel is, volgens Nicky, even kunstmatig als natuurlijk.

Paula Lambeck, directeur van CBK, is in haar nopjes met het kunstwerk: “Parkeergarages zijn eigentijdse stadspoorten die zich heel goed lenen voor een bijzondere, kunstzinnige ontmoeting. Op deze markante plek onder Forum Groningen hebben we een kunstwerk dat verwondert, prikkelt en een hele sterke relatie heeft met de architectuur en met de pijlers van het Forum als innovatie en wetenschap. Wervel is een fantastisch visitekaartje voor Groningen als Beeldende Kunststad.”

Foto’s van Knelis

Psst, hier meer afleiding: