Telefoondief verraadt-zichselfie: zaak gesloten

Telefoondief

Kennen jullie de telefoondief, die vorig jaar een ‘veraadt-zichselfie‘ deed, nog? Hij jatte in augustus de telefoon van Michiel en fotografeerde zichzelf daarmee, niet wetende dat de foto automatisch werd opgeslagen in de ‘Dropbox’ van Michiel.

Nou die zaak, daar zijn we weer ingedoken. Want de politie heeft de dader op foto, mensen herkennen hem en toch hebben we niets meer gehoord. Op 26 september 2014 zegt een woordvoerder van de politie nog: “De zaak is in behandeling. Er moeten nog enkele stappen worden gemaakt. Ik verwacht en hoop dat het binnen enkele weken is afgehandeld.”

Heel veel informatie over telefoondief

Dat verwachten wij op dat moment ook. Want bijna alles is bekend van de dader en meerdere mensen zien hem regelmatig door de stad lopen. Toch blijft het akelig stil en enkele weken worden enkele maanden. Sterker, we zijn inmiddels acht maanden verder en al die tijd heeft Michiel niets gehoord van de politie.

Dat is opmerkelijk, want er ligt dus enorm veel informatie over de waarschijnlijke dader bij de politie. Zijn naam is bekend. Zijn bijnamen zijn bekend. Locaties waar hij vaak komt zijn bekend. Zijn stamkroeg wordt genoemd. En er komen meerdere aangiftes binnen. Want dankzij het bericht op Sikkom herkennen meer slachtoffers de vermoedelijke dader. Zo heeft de telefoondief ook toegeslagen in een kapsalon.

Gedupeerden horen niets

Kortom, het lijkt alsof de dader op een presenteerblaadje wordt aangeboden bij de politie in Groningen en de aanhouding lijkt een kwestie van tijd. Maar het gebeurt niet. Zelf denk ik vorige week ineens weer aan de zaak. Ik vraag Michiel of hij inmiddels wat gehoord heeft van de politie. Dat blijkt niet het geval te zijn.

Dus bel ik de politie op en vraag ik naar de stand van zaken. Die kan niet pardoes gegeven worden. De woordvoerder aan de lijn kent de zaak niet en moet er eerst induiken. Ik geef hem wat handvaten om te zoeken in het dossier en even later volgt een belletje: “Ik kan nu niet veel zeggen over de zaak, het ligt bij recherche en ik moet eerst de juiste mensen spreken. Ik kom er op terug.”

“Zaak is op 29 december gesloten”

Enkele dagen later heb ik nog niets gehoord van de woordvoerder en dus bel ik vandaag weer naar het bureau aan de Rademarkt. Dezelfde woordvoerder vertelt dat de zaak op 29 december is gesloten. “De gedupeerden zijn daarover geïnformeerd,” weet hij.

Maar dat is niet zo. Michiel en de andere gedupeerden hebben tot vandaag niets gehoord van de politie: “Ik hoor nu via jou dat de zaak is gesloten. Dat vind ik onacceptabel. Er was zoveel informatie van zoveel verschillende mensen. Bijna alles van de dader was bekend bij politie. Ik snap niet waarom er geen aanhouding is verricht en waarom mij niet is verteld dat de zaak is gesloten.”

Het enige dat de politie nog kwijt wil, is dat alle aanknopingspunten helaas niet geleid hebben tot een aanhouding. En daarmee moeten de gedupeerden het doen. Ondanks dat bijna alles van de dader bekend is, hij regelmatig wordt gespot in Groningen, kan de politie hem niet vinden.

Door: Willem Groeneveld

Psst, hier meer afleiding: