Stofzuigen, klussen, muziekles geven aan kleintjes: Ten Years Today doet alles voor hun nieuwe plaat

Als je donderdagochtend in de buurt van de Grote Markt een grote, kartonnen kaart vindt waarop groot TYT staat, schrik dan niet. Het is geen grofvuil, maar een golden ticket! De band Ten Years Today gooit alles in de strijd om hun nieuwe album te verwezenlijken. 

Ten Years Today is een gekke naam voor een band. Zo denken wij dan, hier op de redactie. Basgitarist Simon Bleeker en frontman Floris Luijtelaar vinden dat zelf ook. “Simon bedacht het op de dag dat mijn broertje tien werd”, zegt Floris. Ze kijken elkaar aan en barsten in lachen uit.

Heb jij toevallig hun kaart gevonden? Bel ze dan want ze hebben iets tofs voor je in petto. Al hou je niet van de intelligente garage pop die de jongens maken, doe eens gek.

Golden Ticket

De ietwat knullig uitziende prijskaart in een zilveren lijst is een gouden kaartje waarmee je veel moois kunt winnen. Ten Years Today is bijna klaar met de crowdfundingactie die bedoeld is om haar nieuwe plaat te bekostigen.

Aangezien Groningen hun stad is, willen ze ook iets teruggeven voor alle liefde en support die ze al die jaren hebben gekregen. De vinder van hun kaart mag gratis naar de releaseshow van het nieuwe album, krijgt een t-shirt, de plaat zelf natuurlijk en mag meespelen in hun nieuwe videoclip. Is een foto-shoot met de boys meer je ding? Dan kan dat in plaats van de videoclip.

TYT geeft muziekles aan twee kleine rockers

Deur aan deur troubadours

De jongens van Ten Years Today zitten met een grote lach tegenover me. Ze zijn bijna klaar met hun crowdfunding en verheugen zich op het opnemen van hun nieuwe plaat. En zo’n album maken kost een aardige duit, blijkt snel. In totaal hebben ze zo’n vierduizend euro nodig en de teller staat op dit moment al op 2920 euro.

De bandleden doen bijna alles om het geld bij elkaar te sprokkelen. “Zo zijn we langs deuren gegaan met onze instrumenten om liedjes te zingen voor mensen in ruil voor een bijdrage”, zegt Floris. “Dat was niet helemaal een succes”, valt Simon hem bij.

Heitje voor karweitje

Of er deuren in hun gezicht dichtgeslagen zijn? “Nee, dat niet. Sommige mensen deden niet eens open”, lacht Floris. “Toen hebben we onze instrumenten thuis gelaten en zijn we weer langs deuren gegaan om te vragen of mensen karweitjes voor ons hadden. Uiteindelijk hebben we daarmee toch honderdvijftig euro binnengehaald.”

https://youtu.be/BP54SApLarY

Wat is het gekste klusje dat jullie moeten doen? “We hebben gestofzuigd voor veel te veel geld”, lacht Simon. “Een buurvrouw vroeg of haar kinderen een keer mee mochten repeteren. Toen hebben we twee kiddo’s in de oefenruimte gehad. Ze konden nog aardig spelen ook!”

Laatste loodjes Ten Years Today

Dikke props voor de inspanning en de rock ’n roll spirit! Om de laatste loodjes van hun crowdfunding binnen te slepen, wil de band zaterdag een akoestisch optreden doen in Stad. Gewoon omdat het kan. Dat is ook de reden dat hun prijskaart in de buurt van de Grote Markt is verstopt.

Psst, hier meer afleiding: