Terrassentest: op welk terras in Groningen word je het snelste bediend?

Afgelopen vrijdag wachten we tijdens de vrijmibo veel te lang op onze borrels. Uit die ergernis ontstaat het idee om een aantal populaire terrassen in Stad te testen: hoe lang duurt het voordat je biertje op tafel staat?

Met deze simpele opdracht zijn we dinsdagmiddag, de eerste echte terrasdag, de stad ingegaan. Drie koppeltjes van twee die ieder vijf of zes terrassen onderwerpen aan de snelheidstest. Zodra je zit, gaat de timer aan en die loopt tot de drankjes op tafel staan. Om de strijd eerlijk te houden zijn warme dranken en eten verboden. Het gaat ook niet om de kwaliteit en temperatuur van de pils, maar puur om de snelheid. Niet meer en niet minder.

De komende maanden gaan we met incidentele regelmaat opnieuw terrassen testen. Omdat een eenmalige steekproef ook maar een momentopname is. Omdat mensen, maar ook kroegen tweede kansen verdienen. Omdat er nog veel terrassen zijn die de test verdienen. En vooral omdat het hard werken en zwoegen is om op mooie dagen terrassen te testen. Iemand moet het doen.

1- Oude Wacht: 1:30

Het is druk bij de Oude Wacht. Het terras zit vol, bijna elke stoel is bezet. Het Zuiderdiep is duidelijk de upcoming spot van Stad. Zie je ook terug op het terras van de Oude Wacht. Toch krijgt het barpersoneel het voor elkaar om in alle drukte onze bestelling op te nemen en af te leveren in anderhalve minuut. Kijk, dat is nog eens service!

2- Café Hooghoudt: 3:15

Als de zon schijnt en de temperatuur boven de tien graden uitkomt, stromen de terrassen op de Grote Markt vol. Zo ook bij Hooghoudt. De zoektocht naar een vrij plekje duurt zelfs langer dan het wachten op de biertjes. Na 3:15 staan twee versgetapte gerstenatjes op tafel. Prima tijd. Goed voor de tweede plaats.

3- Goudkantoor: 3:50

Midden in de wind en uit zon ligt het terras van het Goudkantoor er meer verlaten bij dan de terrassen voor de Drie en Hooghoudt. Het is zelfs een beetje koud op het terras. Dat het volgens sommige rokjesdag is, valt niet te merken. Wel is de bediening lekker vlot, zodat we niet onnodig lang in de kou hoeven te zitten. Na 3:50 minuten staan onze drankjes op tafel.

4- Café de Toeter: 4:11

Foto geleend van Smaak van Stad

Het terras bij Café De Toeter is in 2016 verkozen tot mooiste plekje om je borrel te drinken. En mooi is het. Ondertussen is de zon weg, maar ook hier is het temperatuur prima te doen. De vrolijke jongen van de bediening staat ons beleefd te woord. Geeft uitleg over de verschillende keuzes aan bier en fris en wacht geduldig tot we een keuze hebben gemaakt.

We willen net de boel nog meer de hemel in prijzen wanneer we aangevallen worden door een paar hongerige muggen. Tja, je zit ook echt aan het water en de avondschemer valt. Na 04:11 minuten staat onze bestelling op tafel. De laatste ronde krijgen we te horen. “Het wordt koud en die muggen zijn niet heel relaxt.” Goede observatie. We komen wel weer terug als de zon er vol op staat.

5- Stads- en Terrascafé Pronk: 4:29

In een prachtig oud pand aan de Vismarkt zit Stads- en Terrascafé Pronk. Nog mooier is de binnentuin aan de achterkant van het pand. In volledige luwte kun je daar op chille loungebanken of stoelen nippen aan een borreltje. Met overdag volop zon en weinig wind om de kop omdat het zo lekker beschut is. En de bediening is ook nog eens vlot en vriendelijk. Na 4:29 minuten staan drie heerlijke pilsjes klaar om weggetikt te worden.

6- Chaplins: 4:40

De lat ligt na het bezoek van Oude Wacht, ook aan het Zuiderdiep gelegen, hoog. Gaat Chaplin’s Pub de concurrent verderop overtreffen? De timer gaat vol goede moed aan. Maar ook Chaplin’s heeft een terras waar het een drukte vanjewelste is. De goedlachse meid van de bediening brengt de koude drankjes in minder dan vijf minuten (04:40) aan ons tafeltje. We hebben niet te klagen.

7- Harbour Café: 4:48

Het zonovergoten terras van Harbour Café aan de Oosterkade biedt ongelooflijk veel keuzes. Heerlijk onderuitgezakt in het rietenstoeltje bestellen we onze koude drankjes. Colaatje Light en een Spa Rood, wat wil een mens nog meer? Snelle bediening natuurlijk, want voor je het weet is het momentum gone.

Het hardwerkende meisje van de bediening is er vlot bij. Met een grote lach neemt ze onze bestelling op. We hebben nog maar net een onderwerp aangesneden om over te babbelen of alles staat al voor ons klaar. Geklokte tijd: 04:48. Netjes.

8- De Sigaar: 4:49

Gemoedelijk op de kades het Hoge der Aa ligt het terras van Café De Sigaar. Met uitzicht over het water en misschien wel het mooiste stukje Groningen is het per definitie goed toeven. Vandaar dat het terras ook eigenlijk altijd vol zit zodra de zon schijnt. Daardoor duurt het even voordat we een plekje hebben bemachtigd. Maar dat drukt de pret niet. Zodra we zitten worden we geholpen en 4:49 minuten later staan de biertjes voor onze neus.

9- Block & Barrels: 5:04

Block & Barrels, zouden daar mensen een terras bij verwachten? Ja hoor, een mega-terras zelfs op het binnenhofje achter het pand. Plek genoeg en lekker uit de wind. Helaas ook uit de zon, maar het temperatuurtje is heerlijk. Na wat grappen en grollen met het personeel duurt het welgeteld iets meer dan vijf minuten (05:04) voordat we aan onze drankjes kunnen beginnen. Was het sneller geweest als de gezelligheid ontbrak? Geen idee. Het was wel een stuk minder leuk. Duimpjes omhoog voor het multitasken.

10- Newscafé: 5:09

Ooit schreef de Nieuwe Revu over het Newscafé: het is de spot waar hip Groningen komt om gezien te worden. Die reputatie is wat aan corrosie onderhevig, maar nog steeds is het Newscafé wel een van de populairdere clubs in Stad. Ook plekjes op het terras zijn gewild, niet zo gek, want het is er ideaal mensen kijken en je kunt er ook nog een hapje eten. Maar daarvoor zijn wij er niet. Wij willen bier. En dat staat na 5:09 op tafel.

11- Grand Café-Restaurant Mr. Mofongo: 8:45

Net zoals voor zovele terrassen in Stad geldt, stroomt het terras van Mofongo vol zodra de zon schijnt. Vooral met studenten. Logisch wel, het zit direct naast de universiteit. Het is lastig een plekje vinden. We ploffen neer op het dunne reepje terras langs het pand. Het lijkt alsof de focus van bedienden meer ligt op het grotere terras aan de achterkant. Na 8:45 staat het drinken eindelijk op tafel.

Grand-café Time Out: 9:48

Vol in de zon is het overal goed toeven. Zeker als je in de Poelestraat in Stad zit met overal bruisend leven om je heen. En ook nog eens bij een van de oudste grand café’s van Groningen Time Out, met een uitgebreide eet- en drankkaart. Niets meer aan doen. Behalve wachten op je biertje. 9:48 minuten. Duurt best lang.

13- Dinnercafé Diep: 9:54

Middenin de zon ligt Dinercafé DIEP op ons te wachten. Het Zwarte Schaap, het eetcafé ernaast, is helemaal vol. Wederom wachten we rustig af. Het vriendelijke meisje is er snel bij. Kom maar door met die bestelling. In totaal is hier de wachttijd 09:54 minuten. Net zes seconden sneller dan concurrent Flinders. Maar toch een plekje onderaan deze lijst.

14- Café Flinders: 10:00

Schuitendiep is een gewilde plek. We mogen van geluk spreken dat er nog een tafeltje vrij is bij Flinders. Om de hoek bij de Nieuweweg, dat wel. No worries! De ietwat ongeïnteresseerde bediening neemt snel onze bestelling op. Geen lachje, maar een serieuze frons staat getekend op het gezicht van onze ober. Logisch ook, het is superdruk. Na precies tien minuten kunnen we de eerste slok van onze welverdiende versnapering nemen. Zonnetje op je bakkes en de frons is vergeten.

15- Drie Gezusters: 10:40

Het terras van de Drie is allicht het bekendste van Stad. Elke mooie dag zitten er honderden Stadjers en studenten te genieten van biertjes en het uitzicht op de Grote Markt, stadhuis en d’Olle Grieze. “Een daalders plekje,” zegt de Groninger dan. Ondertussen ook nog beetje mensen spotten. Wie doet je wat. Beetje jammer alleen dat het 10:40 minuten duurt voor we wat te drinken hebben. Komt ook omdat het het grootste terras van Stad is. Gelukkig maakt de locatie alles goed.

16- Ocean41: 11:16

Ocean41 is vooral bekend als nachtclub. Maar ze hebben ook een best terras. Ingeklemd tussen grote terrasbroers, de Drie en Hooghoudt, is het lastig onderscheiden. Alle stoelen en tafels komen over als een geheel. Toch is er onderscheid. We zijn eigenlijk van plan Café Hooghoudt te testen, maar blijken pardoes op het terras van Oceans te zitten. We moeten 11:16 minuten wachten op bier. Maar dat komt volgens de ober omdat het zijn eerste dag is.

17- Soestdijk: 15:00

Soestdijk terrassentest Groningen

Soestdijk is de afsluiter van de test geworden, de verzamelplek waar we weer bijeenkomen voor het laatste pilsje. Maar dat duurt wel even. Ondanks dat het terras inmiddels in de schaduw ligt, is het redelijk druk. Er staat een groep studenten te bieren en die slurpt aandacht. Na 15 minuten krijgen we ons drinken.

Als we later melden dat het voor de test is, schrikt de bedrijfsleidster. Ze baalt hardop en legt uit dat ze normaal heel scherp zijn, maar door de plotselinge drukte is het misgegaan. Het is geen excuus, vindt ze, maar het is wel vervelend. Het goede nieuws voor Soestdijk is dat het wel de gezelligste spot van de dag is. Zo leuk dat de rest van de test erbij inschiet. Tot in de kleine uurtjes vermaken we ons in de koningsgezinde kroeg.

Welk terras moeten we de volgende keer sowieso testen? Droppen in de comments is leuk.

Ga het gesprek aan ( comments)