Tevreden Rookster: Wiet? Wij verkopen tjak voor paprika’s

Sinds 1 maart is de opiumwet gewijzigd. Onze vrienden van Justitie en Veiligheid, Ivo Opstelten en Fred Teeven, hebben de rompslomp rond marijuana nog een stukje ingewikkelder gemaakt. De verkoop van middelen die de groei en bloei van wiet bevorderen is nu verboden. Maar daar heeft de Tevreden Rookster wat op gevonden.

De nieuwe wetgeving is dermate ingewikkeld dat zelfs de verkoopster van Groenland een dikke celstraf riskeert als ze niet doorheeft voor welk doel ze een lading gieters of potgrond verkoopt. Voor de beeldvorming: een klant komt aanzetten met twintig zakken potgrond en vijftien lampen, dan mag de verkoper eraan twijfelen of jij dit gewoon voor je aardbeitjes doet. Als hij dit bij een controle toch verkoopt, dan riskeert de verkoper een celstraf van maximaal drie jaar of een geldboete van maximaal 81.000 euro.

Dat is geen kattenpis voor iets wat zo onduidelijk is. Theo Buissink, eigenaar van growshop De Tevreden Rookster, wordt flink getroffen door de wetswijziging. Hij mag een groot deel van zijn assortiment niet meer verkopen. Althans, niet onder de oude benaming. Theo heeft zijn focus nu gelegd op de paprika. In de winkel liggen papiertjes waarop in Telegraaf-letters staat: ‘WEG MET DE WIET, LEVE DE PAPRIKA’.

Verbazing

Natuurlijk een slimme en ludieke zet, maar over de nieuwe wet is Buissink zeer duidelijk. “Het is gewoon kut met peren, die wet.” In een eerder artikel van RTV Noord geeft hij al aan het er niet mee eens te zijn en haalt daarin uit naar minister Opstelten: “Die man heeft geen realiteitszin.”

In datzelfde artikel geeft Buissink aan op welke wijze zijn winkel (en andere growshops) benadeeld worden. “Grootschalige kwekers kopen hun spullen al lang niet meer in een growshop. Zij gaan naar de groothandel.” Niet alleen Buissink valt over de wijziging.

Arjen Lubach verbaast zich afgelopen zondag, in zijn wekelijkse talkshow Zondag met Lubach, over de gewijzigde Opiumwet. “Of je maakt gewoon alles wat met wiet te maken heeft illegaal, met kans op meer criminaliteit, verminderde kwaliteit van wiet en nog steeds even veel mensen die het roken. Of je maakt alles legaal met controle op een gedoseerde hoeveelheid en zorgt voor minder criminaliteit,” aldus de in Lutjegast geboren talkshowhost.

Intratuin-criminaliteit

Lubach legt in zijn talkshow ook de nadruk op de spullen die je een potentieel crimineel maken. Gieters, zakken tuinaarde, lampen etc. Een heel groot deel van deze spullen zijn gewoon te koop bij het gemiddelde tuincentrum. “Op het moment dat het kassameisje van de Intratuin niet doorgeeft dat ik mogelijk grote hoeveelheden wiet wil verbouwen, dan riskeert zij drie jaar celstraf”, verklaart Lubach in zijn show.

Met oprechte verontwaardiging stelt hij: “Het is vrij bijzonder dat er straks al verdacht naar je gekeken wordt als je een gieter nodig bent. Dat mensen bij Tuinland je als crimineel mogen beschouwen en je potgrond voor de viooltjes niet mee geven is gewoon raar. Het is in Ivo’s wereld normaler als je legaal met een joint in je bakkes rondloopt dan dat je wilt tuinieren en dus met drie zakken potgrond rondloopt.”

Tekst: Youri Bakker – Video: Milton Broen en Tobias Post

Tevreden Rookster

Psst, hier meer afleiding: