The Challenge Groningen: Ninja Warrior Parcours, videogame klimmuur en meer

https://www.youtube.com/watch?v=wCcWUl2iTYg

Als je apenkooi combineert met klimmen, klauteren en click and climb krijg je een Ninja Parcours. Doe je dat heel bruut dan krijg je The Challenge Groningen, uniek in Nederland. Opening medio maart 2018, mits alles meezit.

“Het wordt gruwelijk,” zegt Kelly van Wijk (47) zonder schaamte aan de telefoon als hij begint over The Challenge. De ondernemer is bijna on-Gronings overtuigd van zijn vergevorderde plannen. Niet zo gek, de wortels van Kelly liggen in de Amsterdam en Den Haag. Hij woont sinds een aantal jaren in Groningen, en weet dat Stad de perfecte stad voor The Challenge is.

Uniek in Nederland

“Het wordt een indoor klimpark,” gaat Kelly enthousiast verder. “Maar niet zomaar eentje met bekende klimmuren. De core business word het Ninja Warrior Parcours. Een combinatie van klimmen, klauteren, click and climb, vallen en doorgaan. Het wordt echt supervet. Het bestaat al in het buitenland, in Amerika is het erg populair, maar nog niet in Nederland.”

Onderdeel van de concrete plannen is de ‘videogame klimwand’. Volgens filmpjes en Kelly is dat echt heel erg nice. Je speelt één tegen één met de klimmuur als speelveld. Het spel projecteert beelden op de klimmuur en registreert de bewegingen van de klimmer. Via augmented reality kun je bijvoorbeeld real life Pong aan het spelen, met jezelf als badje. Hoe gruwelijk?

Brute obstakels

Naast de videogame klimmuur komen er ook andere vette obstakels in het parcours. Denk aan Salamon Ladders. “Die zijn normaal een meter of twee hoog, maar bij ons vijf meter hoog”, waarschuwt Kelly alvast. En wat te denken van de Spider Wall die een paar meter de grond uitsteekt, of de Ninja Tower van zes meter hoog, ga er maar aanstaan. Voer voor echte Ninja Warriors.

Maar ook voor luie studenten, beweert Kelly. “Er komen drie secties. Eentje voor kinderen vanaf tien jaar. De tweede is voor mensen die weleens sporten, maar niet heel fanatiek, maar het wel mooi vinden om te klimmen en klauteren en de derde is voor de echte die hards. Voor de fanatieke obstacle runners die een geschikte trainingslocatie zoeken.”

Ninja’s en meer

Het beoogde pand (“alleen de gemeente moet nog akkoord gaan”) heeft 1800 vierkante meter ruimte. Genoeg om voor al die doelgroepen een vet Ninja-Parcours te bouwen. En voor meer, want het is niet de bedoeling dat er alleen maar Ninja’s worden opgeleid. “Er komt ook een ruimte voor crossfit. Hoeven die gasten en meiden in de winter niet te trainen in een openbaar park.”

“Het moet een leuke dagbesteding worden. Een uitdagend en spectaculair parcours afleggen met je maten en werken aan je lichaam,” concludeert Kelly. “Maar ook voor de geoefende obstakelrenner is het interessant. Daar is zelfs het hele idee mee geboren. Ik doe zelf veel aan obstacle running en miste een plek waar ik hardlopen kon combineren met bovenlichaamtrainingen.”

Opening maart?

Als alles volgens plan verloopt, gaat The Challenge ergens medio maart in de buurt van de Peizerweg open. In eerste instantie gericht op vooral het sportieve element met daaromheen mogelijkheden om wat koffie of frisdrank te scoren. Je kunt straks in je eentje een uurtje ravotten of in groepsverband. En voor studenten en andere minderheden zijn er speciale kortingen.

Als het aan Kelly ligt, groeit het snel uit tot een spot voor een hele dag vertier met kapotgaan op het Ninja-Parcours en borrelen en eten na afloop. Maar voorlopig gaat al het budget op aan klimmaterialen en andere vette elementen voor het parcours. En terecht. Belooft awesome te worden. Nieuwsgierig geworden? Volg The Challenge dan op Facebook voor updates.

Psst, hier meer afleiding: