The Given Horse gaat voor ‘big in Japan’

De Fries/Groningse band The Given Horse is totaal onbekend in Japan. Toch wil de band binnen vier weken zo beroemd mogelijk worden in het land van de rijzende zon. Donderdag stapt The Given Horse op het vliegtuig.

The Given Horse bestaat uit Johannes Peetman en Marius van de Leij. Beide wonen in de stad Groningen, maar studeren aan Minerva Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. De trip naar Japan wordt hun afstudeerproject en wordt gefilmd door Lucas Schuszler. De bedoeling is dat twee keer per week een video van het ‘big in Japan’-project op Flabber.nl komt.

The Given Horse en Japan

“Het doel is om in vier weken zo bekend mogelijk te worden in Japan,” vertelt Johannes. ‘Dat wordt nog best lastig, want wij zijn totaal onbekend met Japan en Japan is totaal onbekend met The Given Horse.” Het idee voor de trip begint een tijdje te borrelen en zonder zich echt te verdiepen kopen de gasten twee vliegtickets en is er eigenlijk geen weg meer terug.

“Er lopen wel wat lijntjes, maar voor de rest is er nog niets gepland,” lacht Marius. Het moet echt een avontuur worden waarin de mannen Japan ontdekken. “Het is mooi om zoiets zelf te doen, dan ontstaat er vaak iets creatiefs.” Behalve een creatieve ontdekkingstocht zijn Johannes en Marius vooral benieuwd naar het land en de gewoonten.

The Given Horse 1

Johannes en Marius van The Given Horse

“Ik kijk het meest uit naar het eten in Japan. Volgens mij heeft Japan echt een geweldige ‘cuisine’,” zegt Johannes. Marius kijkt vooral uit naar de Japanse cultuur, die zo anders is dan de Europese, of Amerikaanse cultuur. “Onze vorige trip ging naar Amerika, voor de volgende reis zochten we een bestemming die qua cultuur compleet anders is en dat is Japan geworden.”

Spelen in de metro

Er is nog geen complete tour uitgestippeld in Japan. De jongens zijn onbekend en de poppodia in Japan staan nog niet in de rij om The Given Horse te boeken. “We gaan het allemaal zien. Het lijkt ons vooral tof om te kijken hoe je respectvol om kunt gaan met de cultuur en tegelijk toch wat los kunt maken,” aldus Johannes.

Eén van die ideeën om in de haarvaten van de Japanse cultuur wat te doen is live muziek maken in de metro. “Wij steken sowieso al met kop en schouders boven de Japanners uit en zijn dus al een bijzondere verschijning. Maar we hoorden dat iedereen in de metro stil is en keurig binnen de pas loopt. Hoe cool zou het zijn als we in die serene omgeving muziek gaan maken,” glundert Marius.

De trip naar Japan moet ook inspiratie opleveren voor de nieuwe plaat. “We gaan een hele sterke plaat maken,” zegt Johannes. “Het wordt meer onze eigen plaat en minder gericht op wat radiostations willen horen. Op de nieuwe plaat hoor je echt onze eigen sound, dat wat we zelf het liefste maken.”

The Given Horse

Johannes en Marius van The Given Horse

Hoe het The Given Horse vergaat in Japan kun je dus volgen op Flabber. Sikkom zal de video’s doorplaatsen. Check voor meer info the Facebookpagina van The Given Horse.

Door: Willem Groeneveld – Foto’s: Milton Broen

Psst, hier meer afleiding: