Tien dingen die je mist als je Groningen verlaat

Groninger Museum Joram Krol def

Soms moet je Groningen verlaten. Reizen, werken, of wat dan ook. Als d’Olle Grieze uit de achteruitkijkspiegel verdwijnt, begint de heimwee. Die pijnlijke vormen aanneemt naarmate je langer wegblijft. Daarom tien dingen die je mist als je Stad verlaat.

1- d’Olle Grieze

Martinitoren Joram Krol

De Oude Grijze jongen aan de voet Grote Markt, al eeuwen de rots in de branding. Het is goed toeven in de luwte van de Martinitoren. Niet de hoogste kerktoren van Nederland, wel met afstand de mooiste en de meest iconische. Komt ook omdat er is afgesproken dat geen één gebouw boven d’Olle Grieze mag uittorenen.

De Martinitoren is er altijd. En overal. Zelfs vanaf de vuurtoren van Schier kun je d’Olle Grieze zien. Deze bad boy heeft oorlogen meegemaakt, ophangingen op de Grote Markt aanschouwd, revoluties bijgewoond en is voor enkelen letterlijk de laatste klim in het leven geweest.

Tegenwoordig is Groningen een stuk minder woelig. De grootste uitdagingen van de toren zijn dronken wildplassers en aardbevingen. En mooi zijn. Maar daar hoeft d’Olle Grieze weinig voor te doen.

2- Eindeloze nachten

koningsnacht Groningen

Er is geen stad in Nederland, zelfs amper in West-Europa, waar de nachten eindeloos duren en moeiteloos overgaan in middagen. Zo moeten in Amsterdam de meeste kroegen en clubs rond drie uur dicht. Rond dat tijdstip trekken veel Groningers pas Stad in.

Zoals een oude Amsterdammer het eens treffend zei in een Jordaanse kroeg: “Wat doe je hier? De boel gaat over een half uur dicht. Als we nu naar Groningen gaan sluiten we nog aan bij de polonaise.” En zo is het. Bij mooi weer kun je om zes uur ’s ochtends nog stranden op het terras. Het typeert 050, waar zonder al te veel gezeik en betutteling de boel over het algemeen meer dan goed verloopt.

3- De Eierbal

Eierbal 3
Inkoppertje: de eierbal. Al genoeg over geschreven de laatste weken. Odes, liefdesverklaringen, verhalen over de grootste en kleinste eierballen, en nog veel meer. Terecht ook, vinden wij. De eierbal is lekker. Is uniek. Is Groningen. En is lekker. Zeker als de fabrikant zijn best heeft gedaan.

4- Vette festivals en concerten

Paradigm Groningen

Nirvana, U2, Pearl Jam, Micheal Jackson, Herman Brood, Rolling Stones, Tina Turner, Snoop Dogg, Cypress Hill en nog zo veel meer ongelooflijke helden hebben opgetreden in onze stad. Een enkele op de Drafbaan, soms op de Grote Markt. Vaker in één van de vele vette concertzalen die Groningen rijk is. Om maar een paar op te noemen: Simplon, Vera en Oosterpoort.

Dan heb je ook nog al die brute festivals, van Noorderzon, Eurosonic Noorderslag tot Paradigm Festival. Over Paradigm gesproken: wat te denken van de booming technoscene in Stad? Paradigm is op ADE verkozen tot de beste undergroundclub van de Benelux. KopjeK doet veel toffe dingen. En natuurlijk heb je ook toko’s als De Gym, Oost en Subsonic. En dan ook nog al die kleine podia waar talentvolle bandjes doorbreken.

5- Studenten

IMG_4872

Demografisch gezien behoort Groningen tot de allerjongste steden van Europa en is het met afstand de jongste stad van Nederland. Nergens leven zoveel mensen tussen de 15 en 40 als hier. Dat zie je vooral terug in de binnenstad, waar de vele jongeren zorgen voor aanstekende blijheid en vrijheid.

Daarnaast merk je het op de vele opleidingen en zie je het in de studentenwijken. Simpel vraagje bijvoorbeeld: wanneer heb je voor het laatst een bejaarde gespot? Waarschijnlijk ergens ooit een keer in Winkelcentrum Paddepoel. In andere steden struikel je over de rollators. Is niet erg. Geeft alleen wel een andere vibe. Daar heb je nooit the walk of shame van dronken studenten halverwege de ochtend.

6- Hasret

Hasret

Bij eindeloze nachten hoort ook eindeloos eten. Shoarma, pizza, patat, eierbal en Hasret. De gasten van Hasret zijn een van de grondleggers van kebab in Groningen. In de periode dat shoarma zo ongeveer de standaard is, opent een van de gebroeders zijn eerste kebabtoko die tot diep in de ochtend feestgangers van snacks voorziet. Een aantal jaren later zijn er tig vestigingen en is Hasret in Grunn een cultbegrip geworden.

7- Geknauw

Foto van Joram Krol

Groningen wordt steeds internationaler. Komt omdat de RUG en Hanze inzetten op buitenlandse studenten om de terugval in Nederlandse aanwas op te vangen. Resultaat is dat er complete enclaves Spanjaarden, Duitsers, Engelsen en Amerikanen ronddwalen in kroegen, op pleinen en in coffeeshops.

De voertaal wordt meer en meer Engels. Maar zelfs als de Groninger Engels lult, kan ie knauwen niet laten. Iets om je een beetje voor te schamen? Nee joh! Lekker schattig en kneuterig. Tou eem Tammo, we komen uut Grunn. Ja toch. Waist ja wel, jaaaaaaaa.

8- De compacte wereldstad

Groningen binnenstad TT

Universiteit, Hogescholen, goede ziekenhuizen, bioscopen, hoogbouw, historie, vette winkels, perfect uitgaansleven, fantastische festivals, mondiaal goed aangeprezen musea, indrukwekkend station, mooie voetbalclub waar topspelers doorbreken, diepen, meertjes, Kardingebult en Starbucks (zelfs twee keer). Het mooie van dat alles: het is allemaal lopend te bereiken, of in ieder geval fietsend.

En als dat niet lukt, dan rijdt de stadsbus wel met enige regelmaat of staan de taxi’s voor je in de rij. Groningen heeft alles, biedt nog meer en dat allemaal op een heel klein stukje aarde. Daardoor lijkt het een dorp, met bekenden en vrienden die je overal tegenkomt. Maar is niet zo. We zijn de metropool van het Noorden.

9- Noorderplantsoen

Bij een wereldstad hoort een werelds park. Zo heeft New York Central Park. Amsterdam heeft het Vondelpark. Groningen heeft het Noorderplantsoen. Lekker chillen in het gras. Beetje biertjes en wijntjes slobberen. Barbecuetje aan. Mensen spotten. Potje voetballen. Of rustig een boek lezen.

Het kan allemaal, van de eerste zonnestraal tot diep in de nacht. Het Noorderplantsoen is zo überchill dat het onofficiële volkslied van Stad zelfs over het missen van het gras van het Noorderplantsoen gaat. Dan kun je niet ontbreken in deze lijst.

10- De verstokte Stadjer

Verstokte Stadjers Oosterpark

Ondanks dat Groningen vooral bekend staat om studenten, en steeds internationaler wordt, zijn er ook verstokte Stadjers. Vooral te spotten in volkse buurten als Oosterpark. Het is fantastisch volk. Ze komen wat nors over, maar zijn dat niet. Wel kijken ze eerst de kat uit de boom. Is het vertrouwen eenmaal gewonnen dan ben je een vriend voor het leven.

Behalve als je de loyaliteit beschaamt, zoals de NAM. Kwaaier kun je de verstokte Groninger niet krijgen. Verder zijn ze niet van de wijs te brengen. In al hun nukkigheid weten ze het allemaal het beste: “Het was niks, het is niks, en het zal ook nooit wat worden.” Ondertussen bewijst Groningen hun ongelijk. Het wordt alleen maar beter.

11- Bernardus

Bernardus Joram Krol

Elke stad heeft bekende zwervers en daklozen die een soort van heroïsche status bereiken. In Groningen is dat absoluut Bernardus. Je wint de strijd om het laatste woord nooit van hem. Of je hem nu wel of geen euro geeft, hij schreeuwt je een fijne avond toe, totdat je van de horizon dondert. “Eet smakelijk. Bedankt. Tot de volgende keer. Goede avond. Fijn weekend. Niet te veel zuipen, hè jongens!” Hartje voor Bernardus.

Het waren stiekem elf dingen

Dank voor de scherpte Manuel Pleijendal op Facebook. Het zijn er inderdaad elf. Tot tien tellen is best lastig. Nog moeilijker is het om eentje te schrappen. Daarom houden we het bij elf.

Heb je een aanvulling op deze lijst? Droppen in de comments op Facebook is leuk – check hier andere lijstjes, zoals hilarische wifi-spots in Groningen – door Teo Lazarov en Willem Groeneveld – fotocredits naar Joram Krol (uitgelichte afbeeldingen en nr. 1, 6 en 10) en naar Matthijs Sorgdrager (foto bij nr. 9)

Psst, hier meer afleiding: