Tien leuke koffietentjes in Groningen om te chillen of te werken

Groningen windmolens

Je kunt in Stad geen panoramafoto meer maken met je hippe telefoon of er staat een koffiezaak op. Zoveel keuze, zoveel cafeïne. We gaan er bijna spontaan van stuiteren. Om jullie leven dragelijker te maken, zetten we daarom tien leuke koffietentjes op een rijtje. Volledig op willekeurige volgorde.

1 – Coffee Company

20161215_153431-01
Een paar stappen uit hartje centrum in de Oude Ebbingestraat staat de Coffee Company. Van buitenaf zou je het kunnen verwarren met de Apple Store door alle opengeklapte Macbooks. Gelukkig verraadt de naam al dat dit niet het geval is.

Bij binnenkomst valt op dat naast koffie de zaak een uitstapje heeft gemaakt naar oma’s keuken. De huisgemaakte potten soep lachen ons toe en de verleiding is wel heel groot om in plaats van een cappuccino een kom voedzame brei te bestellen. We blijven sterk met eyes on the price.

In de zaak heerst een relaxte sfeer en het publiek is zeer divers. Van grafisch vormgevers en studenten tot verstokte Groningers, het zit er allemaal. Achterin Coffee Company is een aparte ruimte ingericht voor de ijverige bijtjes onder ons.

Als je een bakkie troost bestelt kun je er gaan zitten werken. Ideaal tijdens drukke tentamenperiodes en de momenten waarop je liever niet thuis of in de UB aan het werk wilt gaan. Zeker een pluspunt. Coffee Company heeft ook een zaak aan de Oosterstraat.

Koffie / €3,25
Espresso / €2,30
Cappuccino / €2,90

2 – Coffee United

20161216_124355-01

Koffiezaak Coffee United zit bij Het Koude Gat, je weet wel dat pittoreske tunneltje tussen de de Vismarkt en de Herenstraat in. Een mooi monumentaal pand met uitzicht op het shopperspubliek. Een toffe spot om even bij te komen van het winkelen.

Binnen is het sfeervol ingericht. Een leuke combi van stijlvol interieur en aan het kitscherige grenzende zitplekken. Dat geeft ons het gevoel dat we ongestoord kunnen chillen ondanks dat de ruimte beneden redelijk klein is. Wanneer het vol is, kun je ook uitwijken naar de bovenverdieping.

Koffie / €2,10
Espresso / €2,10
Cappuccino / €2,50

3 – Jeans & Beans

20161215_163005-01

Jeans & Beans, zo kennen wij er ook nog wel een paar: Truien & Uien, Shoes & Booze of Pantalons & Bonbons. Het schijnt helemaal hip te zijn: combi-winkels. Lekker tegelijkertijd koffieleuten en shoppen. Ideaal, niet? Wij vinden van niet.

Wij drinken ietwat ongemakkelijk een bakkie aan een tafeltje voorin de winkel. Als gazellen bij een drinkplaats. Een viertal verkopers positioneert zich tactisch als een groep leeuwen ten opzichte van hun prooi. Dat zijn wij.

Conclusie: de koffie is niet super en we voelen ons enigszins opgejaagd. Eem bakkie doun tussen de spijkerbroeken doet het hem voor ons niet helemaal. Wel een chille locatie aan de Vismarkt en de perfecte plek om wanneer je lekker hebt geshopt een overwinnigskoffietje te drinken.

Koffie / €2,20
Espresso / €2,20
Cappuccino / €2,70

4 – Doppio

20161215_170119-01

Net als bij Jeans&Beans is Doppio aan de Brugstraat een combi tussen koffiezaak en kledingwinkel. Was niet altijd zo. Wat vroeger een beetje klinisch aandeed bij binnenkomst, door de witte inrichting, is nu door de verbinding met de kledingzaak goed in balans getrokken.

De koffietent is trouwens gigantisch en om ieder hoekje schuilt een verassing. Bijvoorbeeld een watertankje met daarin verse munt en citroen. Gewoon gratis te tappen voor naast je bakkie pleur. Ook de boekenkast is vol verrassingen. Interesse in vogels? Blader gerust door de vogelgidsen. Meer op zoek naar inspiratie voor reizen? Genoeg naslagwerk. Het tovert een lach op ons gezicht.

Opvallend is dat Doppio de enige zaak is waar we iets lekkers naast de koffie krijgen: een fair trade chocolaatje. Altijd goed! Pas wel op voor splashing water in het toilet. De straal klapt zo hard op de wasbak dat je nog weleens naar buiten kunt lopen met een broek waarvan men denkt: die heeft de pot net niet gehaald.

Koffie / €2,40
Espresso / €2,30
Cappuccino / €2,80

5 – Starbucks

20161216_101506-01

De grote jongen onder de koffietenten. The Big Kahuna. Il Padrino. Onder het genot van een Frappu-jezus-wat-zwaar-op-de-maag-ccino luisteren we naar een groepje internationale studenten. Onderwerp: Bible Studies.

Ondanks dat de bijbel rete-interessant is, kan de Starbucks in de UB ons niet echt overtuigen. Het concept van een persoonlijke bak koffie met je naam erop is leuk bedacht, maar dan moet je wel de namen goed noteren. Anders werkt het averechts en voel je je bijna bezwaard dat je het zwarte genot van een onbekende afneemt.

De koffie is goed, de locatie is top en de werkplekken prima. We missen alleen wat sfeer. Starbucks: een grote naam zonder ziel. De prijs voor een studentenkoffie verrast ons wel op positieve wijze. Starbucks heeft ook een vestiging op het station.

Koffie / €1,50
Espresso / €1,95
Cappuccino / €3,15

6 – Simon Lévelt Café

20161216_104644-01

Zo wat is men vriendelijk bij Simon Lévelt in de Oude Kijk in ’t Jatstraat. De grappen vliegen over de toonbank. Niet erg. Gezellig juist. We schrikken eerst wel even van de hoeveelheid koffie die we voorgeschoteld krijgen. Een mini shotje.

Na de eerste slok verdwijnt alle twijfel. Dit is de lekkerste bak cafeïne die we proeven. Diep, donker en puur genieten. Koffiezetten is echt een kunst en die beheerst men hier wel. De professionele espressoapparaten aan de muur doen ons spelen het idee om zelf ook eens te gaan experimenteren. Een blik op de prijskaartjes is genoeg voor de conclusie: kleermaker blijf bij je leest.

Koffie / €2,20
Espresso / €2,20
Cappuccino / €2,80

7 – Black & Bloom

20161216_111546-01

De door Misset Horeca Koffie Top 100 uitgeroepen tot beste koffiezaak van het land staat aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat. Na al die koppen cafeïne besluiten we het bruine goud wat te verdunnen met melk. Daar worden we gelijk door de eigenzinnige eigenaar voor op de vingers getikt. Geen latte macchiato in deze toko.

We krijgen een snelcursus in het smaakpalet van het zwarte goedje. Melk neemt de nuance weg van de koffie en dat is zonde. We houden toch vriendelijk vol en de barista raad ons de cappuccino aan. Minder verdunning, wel vollere smaak. Zo komt alles in betere verhouding tot z’n recht.

Een paar minuten later moeten we de beste man gelijk geven. Dit is de beste cappuccino die we proeven tijdens deze koffiequeeste. Geen woord gelogen over de romigheid en de zoet bittere smaakverhoudingen. Duidelijk een echte purist. Het bord buiten de deur en de sticker op de suikerpot (Probeer de koffie eerst eens zonder suiker) benadrukken dat.

Koffie / €2,90
Espresso / €2,50
Cappuccino / €2,90

8 – Bartista Coffee

20161216_115442-01

Het koffietentje in de Ubbo Emmiusstraat heeft net als Black&Bloom quasi-grappige boodschappen op een krijtbord buiten. Omdat Bartista Coffee zich bevindt tussen het Hoofdstation en het centrum, is het keigoed mensen kijken. De massa sjokt voorbij, terwijl de liefhebber van het bruine goud binnen geniet.

Door de locatie is er veel in- en uitloop. Dit maakt Bartista Coffee minder geschikt als studeerplek. Een momentje rust pakken voor of na een lange dag ploeteren, kan hier zeker wel.

Koffie / €2,00
Espresso / €2,20
Cappuccino / €2,50

9 – Grand Theatre

20161216_125758-01

Je hebt A-locaties en A-locaties. Het Grand Theatre behoort tot de tweede categorie. Voor de duidelijkheid: dat is de betere. Midden in Stad aan de Grote Markt een bakje troost doen is toch heerlijk? Dat klopt. De koffie is prima en het personeel erg vriendelijk.

Een hele geschikte plek om je leppie open te klappen en wat werk te verzetten is het niet. Ondanks dat het er best gezellig uitziet, blijf je het foyer-gevoel houden. Niet zo raar: je zit namelijk in de foyer van het Grand Theatre.

Koffie / €2,50
Espresso / €2,50
Cappuccino / €2,70

10 – Bed

20161216_133630-01

Club OOST kennen we allemaal van het uitgaan. Brute plek. Maar overdag kun je via dezelfde ingang naar Bed: een plek waar je prima kunt zitten werken onder het genot van spotgoedkope koffie uit de french press en een huisgemaakte versnapering.

Het is een fijne plek in het centrum waar je makkelijk even binnenstapt. Mits je weet dat het er zit, want ons bekruipt een lichte verwarring wanneer we er langslopen. Is De Gym nu open, of staat de de deur op een kier om het uitgaanshol te luchten? Na wat trappetjes omhoog, blijkt Bed gewoon open for business.

Omringd door stapelbedden en vriendelijk personeel is het prima vertoeven. De uitgestalde kleding in de hoek is niet de garderobe van het personeel, maar een mini-winkeltje voor tweedehandskleding. Gekke oldschool shirts, blousejes, topjes, hemdjes, het is er allemaal.

We besluiten verder te bikkelen met de giga pot koffie en kijken toe hoe onze gastheren -en vrouw alvast beginnen met de voorbereidingen voor het avondeten. Hierdoor heerst een ongedwongen sfeer en dat maakt Bed tot een echt toffe plek voor studeren of gewoon ontspannen. Alleen jammer dat het zaakje maar tijdelijk bestaat. In maart sluiten het de deuren.

Koffie, french press á vier koppen / €4,-

11- Wadapartja

Wadapartja

Probleem: te veel leuke tentjes, al tien opgesomd, en dan vergeten we helemaal Wadapartja. En dat mag niet. Want bij Wadapartja aan het Zuiderdiep knallen ze in de zomer kleine zwembadjes het terras op. Om je voeten te verkoelen. Dat is leuk. Net zoals de naam cool is. En de inrichting is ook heel fijn. Met veel spulletjes en dingetjes. Maar niet te druk.

Wel huiselijk. Met chille banken, gezellige hoekjes, boekenkasten, versiersels en opmerkelijkheden. Ook is het personeel er aardig en ze serveren goede koffie. Waar het uiteindelijk omgaat in de Top tien Groningse koffietentjes. Daarom hoort Wadapartje op zeker in deze lijst, maar één van bovenstaande wissen kan ook niet. Dus voor de tweede keer elf dingen in een ‘Top tien lijstje’, het is niet anders.

Koffie / € 2,50
Espresso / € 2,25
Cappuccino / € 2,75

Ook naast deze elf koffietentjes zijn er heel veel chille toko’s om koffie te slobberen. Maar wij kunnen slechts een beperkte hoeveelheid cafeïne aan. Daarom binnenkort deel twee. Heb jij een suggestie voor die lijst? Droppen in de comments is leuk. Check hier andere lijstjes, zoals hilarische wifi-spots in Groningen.

Door Freek Niemeijer en Teo Lazarov

Psst, hier meer afleiding: